Следвайте ни

Прекратяват концесията на летище Пловдив, няма кандидати ВИДЕО

Пробив под Централна гара ще има, категоричен е транспортният министър Георги Тодоров

viber icon

Концесията за Летище Пловдив временно ще бъде преустановена. Сегашните параметри и условия за участие не кореспондират с икономическата ситуация, породена от коронавирусната пандемия. Това съобщи в Пловдив служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Той откри в Панаира международното изложение за товарни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства TRUCK EXPO 2021.

Министърът уточни, че трябва детайлно да се разгледа цялата документация за концесията, както и проекта за концесионен договор и да се направят необходимите корекции така, че да са привлекателни за бизнеса.  „Този процес обаче е продължителен, така че старта на новата процедура няма да е в рамките на служебния кабинет“, допълни министър Тодоров.

Поредната концесия за Летище Пловдив бе обявена през февруари 2020 г. В рамките на година процедурата стартира четири пъти, като последната бе през фувруари 2021 г., но кандидати не се явиха.

От думите на служебния министър стана ясно още, че е запознат с проекта за пробива под гарата, но там взаимоотношенията  между концесионера, НКЖИ и местната администрация са сложни. Въпреки това той е категоричен, че пробивът под гарата ще се реализира.

"Няма да се стигне до загуба на нито един лев от европейското финансиране. Изискал съм постоянна информация за качеството на работа и спазването на сроковете. Със сигурност ще се справят до края на програмния период", добави Тодоров и обясни, че в момента текат проверки в НКЖИ.

Освен в НКЖИ, ревизии се извършват и в други дружества под шапката на транспортното министерство.

Снимки от Наташа Манева

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мафията

мафията

11.06.2021 | 06:33

Най-западналото и неработещо летище в Европа! 30-години упадък и далавери!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?