2374

Прекратиха поръчките за разширяване на газохранилището в Чирен

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" е решил да прекрати и трите поръчки за разширението на газохранилището в Чирен до 1 млрд. куб. м., две от които са блокирани от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията още на етап подаване на офертите, а за третата се очаква същото. Така за тях ще се обявят нови обществени поръчки, които ще са по-различни от сега прекратените, съобщи "Медиапул".

Причините са в намерението на дружеството да преформатира финансовата част на обществените поръчки – осигуряването на средствата и начина на плащане, заради очакваната държавна гаранция за теглене на 207.6 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Тя е заложена в актуализацията на бюджет 2022, която в момента се разглежда в парламента в условията на напуснал партньор от управляващата коалиция – "Има такъв народ", но очакванията са предвид важността на проекта за увеличаване на стратегическите газови запаси, текстовете за държавната гаранция за "Булгартрансгаз" да минат. Правителствената подкрепа ще позволи по-евтино кредитиране, а оттам и промяна на плащанията по поръчките по по-изгоден за газовия оператор начин.

Прекратените процедури са за доставката на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на надземната част от газохранилището с прогнозна стойност 300 млн. лв. без ДДС; за извършването на подземните сондажи, които да поемат новите количества, оценявана на 133 млн. лв. без ДДС; както и за изработване на технически проект за газопровод от съоръжението в Чирен до село Бутан край Козлодуй за свързване с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Последната поръчка бе за 820 хил. лв. без ДДС.

Поръчката за наземната част от газохранилището бе обжалвана от свързваното с енергийния бизнесмен Христо Ковачки дружество ДЗЗД "Нова газ 2021", което имаше претенции и към процедурата за строежа на газовата връзка със Сърбия, но там в крайна сметка бе сключен договор с фирми на "Главболгарстрой".

В мотивите на решението за прекратяването на поръчките за наземната част и за новите подземни сондажи от разширението на Чирен е посочено, че това се прави, защото в сегашните процедури е предвидено "Булгартрансгаз" (БТГ) да плаща разсрочено, защото няма наличните средства. Което означава, че изпълнителят вероятно ще трябва да тегли заем, за да работи и затова е предвидено кандидатите да искат до 3 процента оскъпяване.

Междувременно обаче "Булгартрансгаз" е решил, че може да се възползва от одобрена от ЕБВР линия за финансиране на пряко или косвено засегнати от конфликта в Украйна дружества. Предложението е за пет до седемгодишни заеми с 2 години гратисен период и годишен лихвен процент 6-месечен EURIBOR + 1%. Единственото условие е държавна гаранция, каквато "Булгартрансгаз" се надява да мине с актуализацията на бюджета.

Отпадането на лимитираното оскъпяване на офертата означава, че изпълнителите ще могат да си получават плащанията незабавно след завършване на определени дейности. Това е значителна промяна в условията, защото кандидатите няма да се налага да търсят финансиране. Което облекчава условията за участие и би разширило кръга на заинтересованите лица от участие в следващите поръчки.

Процедурата за проектирането на газопровода от "Чирен" до село Бутан се прекратява, защото БТГ е решил да обяви една обща за дейностите по проектирането и изграждането на газопровода. Целта е създаване на възможност за паралелно изпълнение на дейности, включително оптимизиране на процеса на заявяване и получаване на доставките на оборудване и материали на възможно най-ранен етап, посочва се в решението на газовия оператор.

Реорганизацията на поръчките за разширението на газохранилището БТГ обяснява с необходимостта от ускоряване реализацията на проекта предвид кризата с газовите доставки, породена от войната в Украйна и затварянето на кранчето за България от "Газпром".

Предстои обаче да се види дали "Булгартрансгаз" ще получи държавната гаранция за разширението на газохранилището, за да може да стартира новите поръчки, които очевидно ще се в рамките на търсеното "поръчителство" от бюджета за 207.6 млн. евро.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

12.06.2022 | 19:01

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?