71

Преди приемането на еврото: Трябва да изкараме от дюшеците 80 млрд. лева

Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните имоти става все по-привлекателен за "играчи" не само от България, но и от чужбина.

 

У българите стоят близо 80 млрд. лева, образно казано, под дюшеците, които с наближаването на членството на страна в еврозоната час по-скоро трябва да излязат на светло.

Това заяви пред БТА доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните имоти става все по-привлекателен за "играчи" не само от България, но и от чужбина. В момента страната ни е притегателна за превъртането на национални и чуждестранни капитали през имотни сделки заради безпрецедентно ниските лихви по ипотечните кредити, ускореното строителство на нови жилищни сгради, високото търсене и предлагане, както и добрата доходност от подобни инвестиции.

Рецесията в някои страни от Западна Европа, сред които са Германия, Нидерландия, Дания, карат все повече компании, които имат партньорски бизнес с български фирми, да насочват капитали в покупка "на зелено" на ново жилищно строителство. Атрактивността на тези инвестиции е и заради това, че у нас доходността на годишна база достига 7-10 на сто, казва в интервюто доц. Стефанов.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?