Следвайте ни

Бащата на Гъливер измислил микрокредитирането

viber icon

Началото на краудфъндинга (Crowdfunding) е поставено през 1700 г.  в Ирландия, където Джонатан Суифт (автор на „Пътешествията на Гъливер“), считан за бащата на микрокредита, основава Ирландския фонд за заеми. Този фонд е осигурявал малко заеми на фермерски семейства без кредитна история. Към 1800 г. вече съществуват над 300 програми в Ирландия, които отпускат малки суми на хора за кратък период от време. 

Като направим скок във времето до 1976 г., ще научим, че д-р Мухамад Юнус държи заслугата за модерното микрофинансиране. Той стартира изследователски проект в Бангладеш с целта да предоставя банкови възможности на непривилегировани личности с цел да намали безработицата. В рамките на 5 години в програмата участват над 30 000 души. Структурата се разраства в банка с името Grameen, която към днешна дата обслужва над 8 милиона клиенти.

Благотворително финансиране

От средата на 90-те до началото на второто хилядолетие свързаността на хората онлайн започна да се увеличава чрез популярността на инструментите за изпращане на съобщения, споделяне в социалните платформи. Това от своя страна дава началото на ранните примери за крауд финансиране с благотворителни цели.

В това число влизат и творческите каузи. На​пример музикантите от британската рокгрупа Marillion събират 60 000 доларa, за да финансират своето американско представяне чрез онлайн дарения от фенове. Следвайки примера на Marillion и други групи с подобни кампании, ArtistShare се превърна в първата платформа през 2000 г., създадена за артисти, финансирани от публиката. Според финансисти на онзи ранен етап потенциалът на крауд финансирането започва да става ясен, защото настъпва малък бум на подобен род платформи за финансиране на творчески и благотворителни цели. Въпреки че тогава социалните платформи бяха в началото на своето развитие, хората бързо прозряха силата, която имат тълпите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?