71

Пред прага на Еврозоната: БНБ започва да сече евромонети

БНБ започва да сече евромонети. Тестово ще се произведат 8 милиона броя монети, по един милион броя от всеки номинал – 1,2, 5, 10, 20, 50 евроцента и 1 евро и 2 евро.

Това съобщи управителят на Централната банка Димитър Радев. Заготовките, както за тестовата серия, така и за редовното производство, са договорени и започва тяхната доставка. Осигурени са необходимите площи за процеса на обмяна, включително в София, Пловдив и Варна, както и необходимите машини и техническо оборудване за този процес. До края на този месец се очаква да се финализира решението за Бургас, а до края на лятото ще се въведе в експлоатация новоизграденият касов център в Плевен, отчете Радев.

Евромонетите ще се секат в „Монетен двор“ЕАД. Той е напълно готов като оборудване и като експертен капацитет за тази дейност. Любопитна подробност е, че "Монетен двор" още не е получил лиценз за отсичането на евромонети. Това ще стане след предстоящото сертифициране на пробната серия, информира още управителят на БНБ на конференция в София „България в еврозоната, кога?“

На този въпрос обаче гуверньорът не можа да даде точен отговор. Според него обаче забавянето на присъединяването на България към еврозоната вече струва не милиони, а милиарди левове. Димитър Радев добави, че в момента страната ни изпълнява абсолютно всички номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията. "Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност се намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база на данните към края на месец май", допълни управителят на БНБ.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?