49
Следвайте ни

Прецедент! Габровец съди НАП за 1 милиард лева, здравето му се влошило заради данъчни проверки

viber icon

Иск за 1 милиард лева срещу Националната агенция за приходите е внесен в Административния съд в Габрово от местно физическо лице.

Почти цялата претендирана сума е за нанесени вреди на здравето му, вследствие на стреса от многобройни данъчни проверки. Искът за обезщетение е на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, пише novini.bg.

Мартин Стефанов е управлявал фирми за международна търговия със зърно. От 2016-а година до края на 2019-а, когато е диагностициран с тежко сърдечно заболяване, е реализирал годишни обороти от около 2 милиона лева. Сега дейността му е замразена и като физическо лице без доходи ползва правото си на безплатна правна помощ.

Основанието му за предявения иск от 1 милиард лева срещу Националната агенция за приходите, обяснява адвокат Десислава Колева: "Вследствие на продължителни неоснователни проверки от НАП, които са продължили около 3 години се е влошило неговото здравословно състояние до такава степен, че има опасност за живота му".

НАП е извършила десетки проверки на фирмите на Мартин Стефанов. Съставила му е 18 акта и наказателни постановления. След съдебно оспорване 16 от тях са отменени като незаконосъобразни.

Тази информация, изложена в исковата молба, Стефанов потвърди за БНР в телефонен разговор и уточни, че се намира в Германия, където в момента провежда медицински изследвания.

Ищецът посочва, че средствата, нужни за лечението му, са твърде много, а адвокатът му за пръв път представлява клиент с иск за толкова голяма сума: "Самият той е наясно, че сумата е стряскащо голяма, но човешкото здраве няма цена. В крайна сметка, съдът е този, който ще определи дали има основание да я получи и дали да я получи в този размер".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

09.12.2021 | 17:56

Доколкото знам при подобни искове има съдебна такса от 4% от материалния интерес, която се внася предварително. Този дали е внесъл 40 милиона като такса?

Отговори
3 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.12.2021 | 17:38

ЩЕ ОТХВЪРЛЯТ МОЛБАТА МУ КАТО НЕОСНОВАТЕЛНА И ВЪОБЩЕ НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ДЕЛО--И ТРЯБВА ДА ЧАКА ОТГОВОР ОТ БРЮКСЕЛ-АКО ДОЖИВЕЕ--ИЛИ ДРУГИЯТ НОМЕР ЩЕ Е -ДА МУ ПРИЕМАТ МОЛБАТА И ДА ЗАПОЧНАТ ЕДНИ ДЕЛА КОИТО ЩЕ СЕ ОТЛАГАТ ВРЪЩАТ ОТНОВО ОТ САМОТО НАЧАЛО-ДОКАТО ТОЙ УМРЕ--ЦЕЛТА ЩЕ Е ДА НЕ ОТИДЕ ИСКА В БРЮКСЕЛ--А ЗА ДА ОТИДЕ ТАМ-ТРЯБВА ВСИЧКИ СЪДИЛИЩА В БГ ДА СА СЕ ПРОИЗНЕСЛИ СЪС СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ--ЕДИН ЖИВОТ НЯМА ДА МУ СТИГНЕ ДА ЧАКА НОМЕРАТА НА БЪЛГАРСКИЯТ СЪД

Отговори
7 0
Хм…

Хм…

09.12.2021 | 17:19

1 милиард? Добре. Но нищо няма да получи.

Отговори
3 0
казано с думи прости

казано с думи прости

09.12.2021 | 17:07

Някой цветар се е нацелил в бизнеса му. Това е стла на управляващата тогава мафия. Но иначе ТОЙ суджуци не яде. Хляб - също. Затова целта е изчегъртването им.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?