Следвайте ни

Празнуваха най-дългия ден от годината с вино Kabile

Стотици ентусиасти изкачиха Зайчи връх, за да посрещнат изгрева по древен тракийски ритуал

viber icon

Фенове на астрономията, историята и мистиката се събраха на Зайчи връх в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, за да посрещнат лятното слънцестоене. Събитието в най-дългия ден от годината се организира единствено на това място в цяла България от Регионален исторически музей - Ямбол. Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ също се включи, като предостави своите вина, кръстени на античния тракийски град Kabile.

Всичко започна още преди изгрева на слънцето с танц на жриците в подножието на Зайчи връх. Ритуално факелно шествие поведе публиката до върха, където е светилището. Там посетителите успяха да се заредят с енергията на първите утринни лъчи и да бъдат свидетели на възстановката на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела. „Когато първият слънчев лъч е преминавал през скалния улей и е огрявал образа на богинята Кибела, изсечен в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден“, коментираха още организаторите. А желаещите да се включат в събитието се увеличават от година на година. Събитието продължи с представяне на „слънчева храна“, приготвена от ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол и, разбира се, с вино.

„Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка,  решихме да създадем вино, посветено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“, допълниха от „Вила Ямбол“. Събитието продължи с откриване на изложба „Свещените места на траките по долното течение на р. Тунджа“. Известният траколог проф. д.и.н. Валерия Фол изнесе лекция, посветена на „Слънцебог, светлина и тъмнина“, в която разказа повече за вярванията на траките. 

Най-ранните писмени сведения за производството на вино от траките са от Омир. „Писмени свидетелства подчертават, че за разлика от елините траките не разреждат виното с вода. Нещо повече - правили са го именно в нашия регион, при това много качествено“, убедени са историците. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога.

Регионът на Ямбол е изключително благоприятен от гледна точка на климатични условия и вид на почвата, ето защо е повече от подходящ за отглеждане на лозови насаждения и добив на висококачествено грозде, допълниха от „Вила Ямбол“, които са сред водещите производители у нас с близо 10 000 дка лозови масиви. Тяхната марка Kabile спечели редица международни отличия от конкурси като Vinalies Internationales, Mondial de Bruxelles и London Experts in Wine Competition, а миналата година Kabile Мавруд Каберне Совиньон се превърна в най-награждаваното българско вино навън. Тази година предстои лансирането на три нови резерви към серията Kabile.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?