Следвайте ни

Правят карта на сивия трудов сектор

viber icon

Карта на недекларираната заетост ще бъде представена в началото на следващата година. Тя е част от 51 мерки за ограничаване и противодействие на сивия трудов сектор, изготвени от Асоциацията на индустриалния капитал в България. За целта са проведени консултации с представители на НАП, НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, работодатели и работници от браншове с висока уязвимост към сиви практики. 

Предложенията са структурирани в три големи групи: създаване на нормативни и административни предпоставки за ограничаване и превенция на сивия труд, повишаване степента на спазване на трудовото и осигурителното законодателство, и повишаване на данъчната дисциплина като цяло. 

До момента са извършени две национално представителни проучвания сред близо 2000 респонденти - работодатели и работници, за установяване на нагласите към различните форми на недеклариран труд и познаване на новите форми на труд.  

Направените проучвания показват, че над 90 на сто от българските работодатели и работници не познават новите форми на заетост и рисковете, които те крият за проявата на форми на недеклариран труд. За работодателите най-често недекларираната заетост се среща в сектори като „Търговия и ремонт на автомобили“, „Култура, спорт и развлечения“, „Административни и спомагателни дейности“, „Селско стопанство“ и „Строителство“. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?