Следвайте ни

Правят бизнес визитки на градовете, първи са София и Пловдив

viber icon

Две ключови общини – София и Пловдив подеха инициатива за сформиране на национално обединение на големите индустриални центрове в България. Това е пътят да имаме единна стратегия за налагане на страната ни като привлекателна дестинация за инвестиции. Екипът на Столичната агенция за инвестиции, начело с началника на отдел „Инвестиционен анализ“ Мария Христова вече проведоха среща със заместник-кмета на Пловдив с ресор образование и бизнес развитие Стефан Стоянов и инж. Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ от Тракия икономическа зона. 

Като начало ще бъдат създадени инвестиционни профили на всеки от големите градове у нас. В бизнес визитките ще се посочват силните страни по развити индустрии, специфика на работната сила, образователния профил на налични и бъдещи специалисти и други икономически показатели, които интересуват инвеститорите. Екипите на градовете ще работят и по създаването на национална кампания, която цели да ориентира големите чуждестранни работодатели къде у нас могат да открият своето място за инвестиции според конкретните нужди. Така потенциалните инвеститори ще бъдат насочвани към най-подходящите за тях локации в страната, спрямо икономическата екосистема на региона и сектора, в който работят.

Мария Христова заяви готовността на София да обедини усилия с експерти в ключови направления и от други градове. „Само обединение между големите градове може да помогне на България да продължи темпа си на налагане като все-по привлекателна и разпознаваема дестинация за ситуиране на ключови международни бизнеси. Това води до повишаване на покупателната способност на заетите и респективно до повишаване на качеството на живот у нас, каквато е и нашата основна цел“.

Според зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов големите градове имат огромен потенциал заедно да позиционират България сред водещите дестинациите за инвестиции в ЕС. „Когато работим по дадено запитване от потенциален инвеститор, се конкурираме с региони от други държави. Ако работим заедно, ще бъдем по-атрактивни на международните пазари и то в много динамичен етап за инвеститорите“.

Една от предвидените инициативи за привличането на инвеститори е и идеята за представяне на България пред топ работодатели в Европа, пред които да бъдат презентирани предимствата ни пред останалите страни в региона.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?