Следвайте ни

Позорят производителите на вредни храни

Министър Танева уволни цяла дирекция в МЗХ заради слаби резултати

viber icon

Имената на производителите, които пускат на пазара вредни храни, да бъдат публично оповестявани чрез електронен регистър. Тази идея беше обсъдена на кръгла маса, организирана от агроминистерството, за да бъде представен нов законодателен пакет. Целта е да има правила и равнопоставеност на стопанските субекти и да няма незаконни търговия и внос, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя изтъкна, че работата по законодателството ще приключи с изграждането на единна информационна система за цялата верига - от фермера до хранителния магазин. Всички регистрирани обекти ще бъдат публични чрез регистъра, с всички получени от тях права. Потребителят ще има възможност да предизвика контрол на съответния обект, ако има информация за нарушение, заяви министър Танева. Без достатъчен обществен контрол, който да намали корупционния натиск, системата няма как да функционира ефективно, допълни тя. Единната информационна система ще заработи, след  като влязат в сила всички предложени законодателни актове.

Гарантирането на правата на потребителите трябва да се направи нормативно. Това заяви Тодор Тодоров от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/  в отговор на въпрос, дали в бъдеще Агенцията по храните ще започне да оповестява не само количествата некачествени храни, а и имената на производителите.  

 Единната информационна система, до която потребителите също да имат достъп, ще е заключителен етап от промяната в законите, подчерта Танева. Щом като нищо не ни ограничава законодателно, публичността ще е най-голямата мотивация всеки от операторите да бъде стриктен, допълни министърът.

Имена на производители трябва да се обявяват, след като има завършено производство и е доказано със сигурност кой е нарушителят.
Танева съобщи още, че уволнява цялата дирекция по обществени поръчки в МЗХ заради слаби резултати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Si non è vero è ben trovato

Si non è vero è ben trovato

23.01.2016 | 20:06

И да не е вярно, е добре съчинено...

Отговори
0 0
к.р...

к.р...

22.01.2016 | 22:28

Добре замислено.Дай боже да се превърне в действетелност и то колкото може по скоро във времето.Дано българите започнат да купуват здравословна храна която заслужават,а не отровите от наши и вносни производители.

Отговори
0 0
шок и ужас!

шок и ужас!

22.01.2016 | 21:41

Можете да видите това: https://www.facebook.com/iamIneya/videos/976492629030691/?pnref=story

Отговори
0 0
М. Стайков

М. Стайков

22.01.2016 | 21:26

Храните ни са пълни с консерванти, оцветители, овкусители, набухватели, хомогенизатори и всякакви други вредни гадости. Те се натрупват с времето и съсипват храносмилателната ни система. За по-големи печалби \"бизнесмените\" са готови на всичко. Няма никакъв контрол.

Отговори
0 0
цирк

цирк

22.01.2016 | 20:57

Това са само приказки и никога няма да стане,замазване на очите

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?