46
Следвайте ни

Повече от половината българи не искат еврото, страх ги е от скок в цените

viber icon

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция Тренд специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021. Данните представи Анастас Стефанов, управител на Агенция Тренд.

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Припомняме, че България вече има Национален план за въвеждане на еврото, а целевата дата е 1 януари 2024 година. Ще има едномесечен срок, в който ще можем да плащаме и с левове, и с евро. После трябва да преминем изцяло към валутата на Еврозоната. До средата на годината, можем да обменяме безплатно левовете в евро във всички търговски банки и клоновете на "Български пощи".

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Народно стадо

Народно стадо

09.10.2021 | 08:12

Те и във Великобритания малко над половината бяха за Брекзит и сега не могат да пазаруват, да си заредят колите и да си съберат реколтата. Умните неща се решават от умни хора, а не от тулупи и от една жена ми каза.

Отговори
4 1
И ся ко

И ся ко

08.10.2021 | 21:07

Ко да блокират ве Ами тоя е от чифутската Мекица Кой Баба ти на село копа Бийконти докато с мотиката съ конти Шъ го блокират от ДАНС МАНС ЛИАЗ КРАЗ МАЗ ЗИС ЗИЛ Молотовка ИФА Търбант Запорожец Масквич Скаскетов и Цацата Щуката оня със мебелите Пешо Коня Малкия Мук Абе ко прави Влади Горанов Да не е заслабнал кът Пееееееевски и да го е отнесъл вятъра

Отговори
2 3
Гоги

Гоги

08.10.2021 | 20:07

Може ли да публикувате това проучване! Нека всички видят факти, а не медийни фишеци само да публикувате. В момента благодарение на Радев и компания от комунисти разполагаме с най-високите цени за храна, ток, газ, жилища.

Отговори
4 5
Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 17:45

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 9
000

000

08.10.2021 | 17:59

Алоо, Марица , крайно време е да го блокирате тоя отворко, че вече лошо дразни!!!

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?