Следвайте ни

Повече обяви за работа през март, ето какви специалисти се търсят

viber icon

С 10% са се увеличили обявите за работа в страната въпреки локдауна през март, показва проучване на кариерния сайт JobTiger. Ръстът за Пловдив на месечна база е с 4%.

От кариерния сайт подчертават, че негативната тенденция през март 2020 г. не е успяла да се повтори година по-късно. Първият локдаун сериозно удари пазара на труда и обявите за работа намаляха драстично. През настоящата година работодателите са реагирали доста по-гъвкаво и уверено на затварянето и противно на очакванията не е имало спад на обявите, а напротив увеличение с 10% спрямо февруари 2021 г. и със 117% спрямо март 2020 г. 

Положителната тенденция се наблюдава във всички сектори. Най-сериозно ръстът се забелязва в сектор „Строителство“, като офертите за нови позиции са скочили с 22% спрямо февруари. В града под тепетата например, фирма търси работници по довършителни работи в строителството. Заплащането, което предлага, е 1500 лв., а дейността, която ще извършват, е монтаж на фасадни обшивки (стъклено-окачена фасада). Компанията подчертава, че се работи нависоко, затова работниците не трябва да изпитват страх от височини. За леяри пък предлагат малко над минималната заплата - 687 лв. Задължението им ще е да поддържат материалната база и техниката чрез електродъгово заваряване и заваряване в инертна защитна газова среда с плътна топяща се електродна тел СО. 

Увеличение на търсенето има и при счетоводителите, производството, логистиката и ИТ-спецовете. Сферите, в които има най-голяма възможност за работа остават търговията, производството и информационните технологии.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

От Пловдив

От Пловдив

10.04.2021 | 21:24

Търсят бачкатори за 800 лв ама отавна ги нема...хахаха . Да назначт децата си и роднините си ....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?