Следвайте ни

Коя е последната приватизационна сделка под тепетата

viber icon

Ако ДАНС подхване ровенето на приватизацията по хронологичен ред отзад напред,  в Пловдив няма да има много работа. Последната сделка бе на държавния ТЕЦ, който мина към австрийската ЕВН. Това се случи през 2007 година, а цената беше 32 100 000 евро, става ясно от регистъра на Агенцията по следприватизационен контрол. Наблюдението от страна на ведомството приключи през 2012 година със заключението, че задълженията по инвестиционната и трудовата програма са спазени на сто процента и сделката е кристалночиста.

Според същия този регистър сред по-едрите приватизирани предприятия единствено „Напредък“ е с въпросителна относно последващия контрол. Според ведомството част от вноските не са платени. 70% от мебелния производител бе изтъргуван за 189 000 лева през 1996 година, като бе допуснато разсрочено плащане.

Няколко легенди умряха

Една от първите и емблематични приватизационни сделки в Пловдив бе с Бирената фабрика. През 1995 година „Каменица“ мина в ръцете на белгийски инвеститори от „Интербю“, после през още няколко ръце, а сега от производствения гигант остана само коминът. Бирата с марка "Каменица" се произвежда в Хасково. Теренът пък бе продаден на брата на екскмета на Пловдив Иван Тотев в партньорство с други местни играчи.

Фабриката за обувки „Флавия“, приватизирана чрез РМД, поиска несъстоятелност през 2014 година. Сградата на ЗЗУ пък бе продадена на търг от НАП заради дългове. Заводът за запаметяващи устройства също бе приватизиран след промените от работническо-мениджърско дружество, което обаче не продължи да развива старата дейност, а предпочете да отдава помещенията му под наем. Той бе на площ от 80 декара и имаше десетина сгради.

„Балканкар Рекорд“ сега има силна развойна дейност, но пък работи на малка част от капацитета си от соца, като предимно изнася кари. Голяма част от терена на гиганта е отдадена под наем.

Има и много добри примери

Приватизацията на КЦМ и до днес се слави като една от най-успешните за цяла България. Комбинатът се разшири, модернизира, като инвестира със замах в нови производства.

„Стъкларският завод“ последно е в ръцете на португалската компания ВА и успя да се превърне в най-големия в Югоизточна Европа завод за амбалаж. В края на миналата година оттам обявиха инвестиция от 57 милиона лева само за базата в Пловдив.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?