Следвайте ни

Поскъпва ли медът? Пчелари отчитат катастрофална година

viber icon

Катастрофална година преживяха българските пчелари. Затова реколтата от мед ще е много свита. За това предупреждава на изложението на пчеларите-професионалисти Георги Сичков. 

Към слабата година стопаните на кошери отчетоха и много слабо изложение на малката Главна. То започна миналия петък и приключва днес. В него участваха 8 професионалисти. 

„Заради вируса е сложно – за първи път няма хора. Два пъти по-малко посетители има тази година. Пловдивчани минават набързо само по работа – на всеки му е тежко на душата”, каза Сичков. 

Таксата към общината, която пчеларите са платили е около 100 лева.

Сичков има около 170 кошера и в Пловдив носи от новата си реколта, която е много слаба. Медът му е събиран от района на старозагорското село Оряховица. 

Заради липсата на валежи /на някои места не капна и капка в продължение на 90 дни/ тази година добивът на мед е паднал със 70-80%. Вероятно това ще доведе до по-високи цени на меда.

Всяка година държавата подпомага 712-те хиляди пчелни семейства по програмата De minimis. Тази година за пчеларите са предвидени 5 милиона лева и от тях ще бъдат дадени по 7 лева за пчелно семейство.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ааааа

Ааааа

22.11.2020 | 16:35

Глупости и аз имам 35 няма особена разлика в добива ако добре си гледаш работата вадя по тон тон и двеста всяка година без да ги зобя

Отговори
4 9
Е В Ал

Е В Ал

22.11.2020 | 22:08

Вадиш дед овия винаги

Отговори
2 0
Народен

Народен

22.11.2020 | 22:51

Ееее, това са близо 2 тенекета мед от кошер.....и то тая година.....бравос, трябва да разкажеш като как го постигна в такава сушава година...

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?