Следвайте ни

Поредна седмица надолу за БФБ

Срив в акциите на 15-те най-представителни дружества у нас от началото на годината

viber icon

След като Сирма и Актив Пропъртис бяха сламки, за които инвеститорите на БФБ се бяха хванали и успяха да монетизират някаква печалба, изминалата седмица отново беше с дългосрочния вече тренд за родната ни борса надолу. Днес обаче няма да се концентрираме на краткосрочното седмично представяне, а на представянето на компаниите от SOFIX от началото на годината. Нека видим как се справят 15-те най-представителни дружества за борсата ни в година, която е далеч от обикновена.

Най-голямата и със сигурност една от най-популярните на цялата борса компания в индекса е Софарма АД. Въпреки факта, че компаниите във фармацевтичната индустрия на Запад се справят доста добре, Софарма регистрира малко над 10% спад на акциите от началото на годината.

Това е далеч от кошмарно представяне, но определено очаквахме повече от дружеството. Положителен момент е дивидентът, който Софарма продължава да изплаща, а вече има публикувана покана за общо събрание на 25.09, в което е предвидено да се гласува разпределяне на част от печалбата за първите шест месеца на тази година.

Втора по тежест с почти 12% от SOFIX е Адванс Терафонд. Дружеството, инвестиращо в земеделска земя, регистрира минимален ръст от 4-5 процента. Това не е учудващо предвид бизнес модела на Адванс и добрия дивидент, който инвеститорите ще получат от печалбата за 2019 година. Считано от петък, акциите на компанията се търгуват без дивидент. Холдинг Варна също е от добре представящите се компании само с 5% спад. Акциите на варненския холдинг показват завидна стабилност и волатилността е далеч по-ниска от средната за индекса.

Градус АД е най-новата компания за БФБ от всички 15 дружества в SOFIX. Това обаче не пречи да заеми четвърто място по тегло с над 8%. Въпреки дефанзивния сектор, в който оперира Градус обаче, цената на акциите падна с над 14% за тези осем месеца.

Очакванията към компанията бяха високи още при първичното публично предлагане и дивидента, който си представяха инвеститорите, тогава се оказа непостижим.

Тук идва и първата производствена компания от тежката промишленост - М+С Хидравлик. Въпреки че на пръв поглед това следва да е индустрия, тежко пострадала от коронавирус кризата, не бих казал, че това се усети толкова много в акциите на дружеството. Спадът е само 9%, което е силно представяне.

Веднага след М+С идва и най-големият акционер в него, което също е публично дружество - Стара Планина Холд. Това е любимият бивш приватизационен фонд на участниците в масовата приватизация, защото може да се каже, че той е създал най-много стойност за акционерите си, сравнено с конкурентите му от преди 24 години. Спадът на акциите на Стара Планина е 6,7%. Следващата компания беше с едно от най-високите тегла в SOFIX в началото на годината, но поради големия спад на цената в момента представлява само 6,9% от индекса.

Дружеството е Химимпорт и е бенчмаркова компания за родната ни борса. При него спадът на акциите обаче е значителен - 35%.

Все пак основните дейности на холдинга са във финансовата сфера и в авиацията, все силно засегнати от естеството на кризата, в която изпадна светът. След Химимпорт идва и вторият АДСИЦ - Фонд за недвижими имоти България (БРЕФ). Напълно нормално представянето на БРЕФ е по-слабо от това на Адванс, защото рисковете в тази среда, свързани с офис площите, са по-големи спрямо тези в земеделската земя. Акцията отбелязва 10% спад, като голяма причина за този спад е и новата сграда, която дружеството строи в София Тех Парк. За момента всичко се развива по план, но тази сграда поглъща голямо количество пари, а предвид несигурната ситуация запълването с наематели до пускането и в употреба далеч не изглежда сигурно.

Доверие Обединен Холдинг беше истински хит в първите два месеца на годината, когато акциите поскъпнаха с над 100%. Следващите няколко месеца приземиха Доверие и в момента акцията е с 25% по-ниско от началото на годината. Точно толкова е спадът и на следващия член - Индустриален Холдинг България. Далеч по-голям е сривът на компанията, в която България стана акционер посредством Българската банка за развитие. Това, разбира се, е Първа Инвестиционна Банка. По всичко личи, че там увеличението на капитала, което се осъществи по-рано тази година при цена 5 лева на акция, не помогна особено на акциите на борсата и те се търгуват при цени 2,05 лв. за брой, което отразява над 41% спад.

От останалите четири компании има само една, която е със сравнително добро представяне,

и това е Елана Агрокредит. При тях спадът е само около 12% и голяма доза от това се дължи на стабилния дивидент, който компанията разпределя.

Албена АД, Монбат и Централна Кооперативна Банка са със спадове съответно 45%, 50% и 35%. Монбат се отличава като най-зле представящата се компания в SOFIX. При Албена и ЦКБ е напълно обяснимо предвид силно засегнатите бизнеси, с които се занимават.

 *Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?