Следвайте ни

Поредица от гафове на куриерска фирма разгневи пловдивчанин

Последно от "Спиди" му повредили пратка за 200 лева

viber icon

Едно дете остана без подарък заради гаф на куриерска фирма. Конструктор Лего, изпратен от Пловдив до Варна със „Спиди” ,пристигна на адреса със смачкана и разкъсана кутия и видими следи от натиск по нея.

Това е вандалски акт, със сигурност при транспортирането отгоре е сложен тежък пакет, който да пробие картона, коментира изпращачът Емил Найденов. Той надлежно е снимал пратката при изпращането й от Пловдив, разполага със снимков материал от получателя за вида й след пътуването. Меко казано - нетърговски вид, въпреки че аз я бях опаковал с допълнително аеоро фолио най-прилежно, коментира Найденов, който има фирма за търговия с играчки. Съответно, пратката му е върната от недоволния клиент и трябва да се бракува, защото на практика е непродаваема. Легото струва 200 лева. Компенсация от куриерската фирма? Никаква, дори не ми възстановиха парите за пътуването на пратката в двете посоки, гневен е г-н Найденов. Той сигнализирал за проблема, от фирмата назначили проверка и становището е, че няма никакво основание за съставяне на протокол за щета и изплащане на обезщетение.

След дългата и пространна писмена комуникация по случая със „Спиди”, станало ясно …че клиентът сам си е виновен. Защото не е опаковал пратката по подходящ начин, „за да защити съдържанието от стандартните транспортни придвижвания. Моля, за бъдеще да ползвате по – сигурна опаковка, тъй като плик, найлон и стреч не се водят такива. Опаковката /външна и/или вътрешна, в това число уплътнения, стиропор, бабъл фолио, др. и затварянето на пратките трябва да бъдат съобразени с обема, теглото и съдържанието им, така че да осигуряват тяхната годност за транспортиране, да осигуряват предпазването им от щети, както и да предпазват причиняването на вреди върху други пратки, които транспортираме”, пишат в отговор от пловдивския офис на „Спиди”. Marica.bg разполага с кореспонденцията между клиента и компанията.

Но, защо тогава в момента, в който приемаха пратката, не ми подсказаха, че има някакъв проблем с опаковането, недоумява Емил Найденов.  Кутията е картонена, тежи 800 грама, как точно трябва да я опаковам, риторично пита той. Според вътрешните правила на куриера изпращачът отговаря за опаковането на стоката и дори да се извърши в офис на "Спиди", той плаща за нея. Или не им се занимава, или им е все едно какво качество на услугата предлагат, допълва търговецът, който от 20 години работи със „Спиди”. Това съвсем не е първия му неприятен сблъсък с компанията.

Човекът стриктно следи пратките си чрез номер на товарителници и сумите, които заплаща за услугите по доставка. Няколко пъти във фактурите си е засичал пакети, които не са изпратени от него и е оспорвал плащанията. Но най-скандалното е, че забелязал, че кутиите Лего според кантарите на „Спиди” са по 7 или 8 килограма. Имам доказателство как черно на бяло кутия Лего в офиса е теглена 0.300 кг, а после проследявам по номер на товарителница, че е 8 килограма. На  база тегло клиентите заплащат за услугата по доставка. Найденов е категоричен, а и това лесно може да се провери, че конструкторите  тежат максимум 1 кило. Според ценоразписа на куриерската фирма пакети до 3 килограма се тарифират по 3,44 лева, до 6 кг- 4.92 лева, а до 10 кг- 6.16 лева. Така, вместо да попадна в първата категория, аз неведнъж съм плащал почти двойно повече, възмутен е клиентът. Пак направил рекламация, последвала вътрешна проверка, която приключила с лаконично съобщение до клиента : „Всички пратки се замерват коректно. Няма неправомерни действия и некоректност от служителите ни в склада”. Хората много да внимават с този куриер, аз хващам фаловете, защото стриктно следя документацията, но съм сигурен, че не всички правят така и откровено ги мамят, призовава пловдивчанинът. Лично той е взел решение за себе си, че ще си търси правата по всички възможни начини и е входирал жалба и в Комисията за защита на потребителите.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (10)

Чоли

Чоли

17.03.2021 | 21:38

Некоректни и обирджии са. Никога повече няма да потърся услугите им.

Отговори
3 1
Bilyan

Bilyan

17.03.2021 | 21:17

Nie sashto poluchavame pratki i na men niama da mi e kef ako mi dokarat schupen televizor ili kakvoto i da e

Отговори
2 2
Bilyan

Bilyan

17.03.2021 | 21:13

I dokato ne se nauchim da rabotim savestno nishto niama da e kakto triabva

Отговори
2 0
Bilyan

Bilyan

17.03.2021 | 21:10

I v Ekont ne sme bezgreshni no se pak se postaviame na miastoto na klienta i shto gode porejdame pratkite kakto triabva

Отговори
1 2
Milen

Milen

17.03.2021 | 20:48

Има много мъглявини,праща от години а не знае как се изчислява обем,да се беше подготвил по добре.На спиди сме от години, имаме договор, а за чупливи неща Еконт,плащат всичко и винаги.

Отговори
6 2
Ракодов

Ракодов

17.03.2021 | 17:40

Има и други куриери защо само спиди да не сте се "оженили" за тях....

Отговори
8 3
Пръдлев

Пръдлев

17.03.2021 | 15:47

има и други куриерски фирми,нали така...?

Отговори
14 2
Иво

Иво

17.03.2021 | 15:25

Използвам случая да сигнализирам и за друг проблем със "Спиди" - Напоследък масово се случва да доставят пратки на адрес, различен от посочения от клиента! Случи се на мен, а след това в рамките на 2 седмици чух за поне 4-5 подобни случая от колеги и познати! Явно в "Спиди" работят супер мързели и некадърници, на които въобще не им пука от нищо!

Отговори
14 5
Смолян

Смолян

17.03.2021 | 17:04

Преди две години купих колело за сина ми за 59 лв, само за доставката ми взеха 62 лв. Половин година за пелетна печка върху палет ми взеха 60 лв. Печката се таксувала за една площ , а колелото за две

Отговори
6 2
Всичко е вярно

Всичко е вярно

17.03.2021 | 15:18

Спийди бяха смотани още преди години, после лееко се пооправиха. А откакто ги взеха французите ритнаха пак назад. От началото на годината са просто невъзможни. Избягвам ги винаги, когато мога.

Отговори
23 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?