4232

Поправка на поправката за „безплатните“ банкови сметки: Не казваме колко пари получаваме, само откъде

Всеки, който има сметка за основни операции, или т.нар. „евтини банкови сметки“, ще може да тегли три пъти в месеца безплатно от банкомат на обслужващата го банка

Ще се възползва също максимум от три безплатни превода на месец, включително и чрез системите за онлайн банкиране. Такса за откриване, месечно обслужване и закриване няма. Това става ясно от промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които малко преди Нова година бяха внесени от Министерския съвет в парламента.

Това всъщност е поредният опит да се урегулира откриването и ползването на такива сметки за основни операции у нас и е „поправка на поправката“.

За да бъдат ползвани безплатни услуги на банките, в платежната сметка за основни операции може да влизат само пари от заплати, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях. 

Как обаче ще се доказва това?

Промените в закона дават някои насоки. Физическите лица, които искат да ползват такива евтини банкови сметки, няма да са задължени да посочват точния размер на доходите си, а само платецът им - фирмата работодател, НОИ, социалните, училището или университета. Така банките не би трябвало да изискват информация за точния размер на пенсията или на заплатата. Но ако човек смени работодателя и по сметката му постъпят пари от друга фирма, ще трябва да извести банката, за да продължи да ползва пакета от безплатните услуги.

Бърз преглед на условията, които в момента предлагат банките за платежната сметка, показва, че всяка има различна политика по въпроса. Една институция изисква удостоверение от работодателя за сумата на трудовото възнаграждение, а друга - не. Трета пък изисква от кандидатите документ от регистъра на банковите сметки към БНБ, че човекът няма друга платежна сметка за основни операции, открита в друга банка. Все неща, които биха отблъснали желаещите да спестят някой лев от такси при най-масовите банкови операции.

Банките нямат интерес да обслужват такива сметки, тъй като по закон те трябва да са с най-ниските такси за съответната услуга в банката и освен това удръжките да са по-малки от средните за страната. Те пък се обобщават от БНБ.

Платежната сметка за основни операции е въведена в България още през 2016 година според директива на ЕС. Такива услуги има по банките на цялата общност, като идеята е те да се ползват от най-уязвимите групи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Катил

Катил

08.01.2024 | 20:20

В най-скъпата държава в ЕС имам банкова сметка. Таксата е 25 стотинки по курса за деня, 25 СТОТИНКИ НА ДЕН! ДАВАТ ХОРАТА ЗА ТИЯ ПАРИЧКИ ВСИЧКИ ВИДОВЕ УСЛУГИ 24/7/365.... А в родината явно някой ще почва да пере пари, тъй преди смяна лева с евро... Ама сакън, евро няма да дойде у БГ, нито ще се опитахме. Рязаните се разиграха нещо на юг...тия си слагат парите във отделни банкови сметки... ПАК НАРОДЯ ШЕ ЯДЕ ДЪРВОТО... ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ - ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!!

Отговори
6 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?