2374

Помощ за горивата ще има, но не за всеки

Помощта за горивата ще бъде предоставяна на представители на уязвими групи, но окончателното решение ще бъде взето следващата седмица. Това решиха депутатите по време на днешното заседание на Комисията по енергетика в парламента при време на второто гласуване на законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев (ПП ГЕРБ) и група народни представители.

 

Самото гласуване на законопроекта се отложи за следващата седмица, за да могат експертите на Министерството на финансите и НАП да разработят схемата и да я внесат като предложение за дискусия в Народното събрание. Затова депутатите приеха само помощта да бъде насочена основно към представители на уязвими групи, а предложението на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите председателят на комисията Делян Добрев ще припознае като вносител.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова предложи схемата да бъде осъществена чрез раздаване на ваучери, например във вид на "транспортни ваучери". Тя даде за пример това, че някои държави членки на Европейския съюз предоставят подобни ваучери, които служат като помощ при транспорта.

Опасенията обаче бяха, че може да има злоупотреби от страна на уязвимите лица, които нямат автомобили. Добрев изказа притеснения, че тези, които нямат коли, а получат такива ваучери, може да започнат да ги продават.

Имаше предложение да се създаде електронен регистър, чрез който да се проверява кой може да използва отстъпка. Представители на НАП обаче заявиха, че това е трудно осъществимо, защото служителите в бензиностанциите ще трябва проверят ЕГН на шофьорите, както и дали те са собственици на автомобилите, чрез показване на талона. Освен това самото разработване на подобен регистър може да отнеме време.

Първоначално депутатите решиха предложенията по какъв начин ще се предоставя помощта на представители на уязвимите групи да бъдат гласувани следващата седмица, но после продължиха с обсъждането им, предаде NOVA.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Западняк

Западняк

12.01.2023 | 03:28

Помощ за горивата ще има… но няма да има. Продажните депутати, избрани от чакащите помощ не бързат. На тях държавата им плаща по 900 лева на месец за бензин. Затова кочината никога няма да прокопса! Не стига че крадат на едро, но и държавата им дава премии. Вижте депутатката на зелените - тя има 3 присъди и още е депутатка и продължава да краде милиони. Вярвате ли, че тя е загрижена за помощ за горивата??

Отговори
9 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

11.01.2023 | 22:22

СРАМ ПОЗОР

Отговори
11 1
Разярен

Разярен

11.01.2023 | 21:57

Пак поредната дискриминация!!! Защо тогава не задължите строителите да продават на 1000 евро квадрата на "уязвими лица", а не на 2000 евро??

Отговори
21 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?