Помощ! Работим по 13 часа на ден и пак е малко

Службата по геодезия, картография и кадастър вече два месеца е под обсада на гражданите. От официалното приемане на кадастралната карта на Пловдив на 7 август не можем да влезем в график, обясни началникът инж. Никола Бадев. Още от 8.30 часа започва да се вие опашка от хора, които за целия работен ден стигат и прехвърлят 130 души. Нашите служители приключват към 20 часа работа, защото не могат да насмогнат в рамките на работното време. А от три седмици и съботите ни станаха делнични. Въпреки извънредния неплатен труд не успяваме да изпълним услугите в срок. Невъзможно е, вдигна ръце началникът.

От началото на октомври досега - 21 октомври, 14 часа, в службата са постъпили 13 622 заявки за услуги. Компютрите с обслужващия софтуер в службата са само 6. Служителите са 16, а заедно с мен и архиваря - 18, изброи лесно личния състав инж. Бадев. По негова преценка са необходими между 55 и 60 човека, за да има нормален работен процес в службата и изпълнение в срок на заявките. Освен това трябва спешно да се направи ремонт на закупените миналата година етаж и половина в сградата на бившата Проектантска организация, за да се приемат гражданите в нея. Сградата, където е сега службата, не е пригодена да посреща толкова много хора

Ведомството на ул. "Богомил" 31 обслужва не само жителите на Пловдив, а също и на община Асеновград, "Марица", Кричим, Съединение и част от Калояново и Раковски. Има изготвени общо около 70 кадастрални карти на селища от областта, а обозначените в тях имоти са над 1 милион. Хората задължително търсят кадастралната служба при сделки с имоти, делби, строителство, приемателни актове и много други.

На целия зор преди дни пристигнала заповед от София, с предупреждение, че трябва да се съкратят 15 процента от служителите. Не вярвам това да се случи, защото ние и сега не издържаме, прецени инж. Бадев. В агенцията работят 383-ма служители в цялата страна. За сравнение  -  в Чехия, с която сме съпоставими като територия и население на щат са 5000 души.

ЛЕСЕН ХОД

Доста от справките, за които хората чакат с часове, могат да се направят и чрез интернет. Агенцията по геодезия, картография и кадастър има електронна страница www.icadastre.bg, където всеки може да види идентификационния номер на имота си, да огледа границите, а също и собствениците. Тъй като напоследък службата се атакува усърдно от домоуправители заради Закона за етажната собственост, инж. Бадев съобщи, че те могат да получат идентификатори и от районните администрации, които разполагат с кадастралната карта в цифров вид. Не е необходимо и съдебните изпълнители да си губят времето в чакане пред службата. Те могат да впишат възбраните, като използват електронна разпечатка на номера на имота, взета от сайта на агенцията.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РАБОТА

Община Пловдив е най-големият клиент на Службата по кадастър. Тя разполага с хиляди имоти, за които непрекъснато търси услугите на ведомството. Тези дни инж. Бадев излязъл с предложение в службата да постъпят на работа двама общински чиновници, които да обработват единствено заявките на община Пловдив. Те ще си останат на щат в общината, но работното им място ще е при нас, уточни началникът. Той вече чака отговора на кмета и силно се надява да е положителен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
илко

илко

31.10.2009 | 11:03

Този фен дето пише всичките тези коментарий,няма ли поне да се научи как се пишат ш, щ, и ч на английски.

Отговори
0 0
Ivan4o

Ivan4o

23.10.2009 | 12:31

Tova s gre6kite be6e o4akvano. Ne e iznenada za nikoi

Отговори
0 0
mimi

mimi

22.10.2009 | 21:27

ami ako naykoi v grada si be6e svar6il rabotata kakto traybva nayma6e da se viayt tezi opa6ki to biva gre6ki,ama 4ak tolkova...........

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?