2374

Полудяхме по бързите кредити, дължим близо 4,5 млрд. лева

Рекордно висок интерес към така наречените "бързи кредити" в България през миналата 2022 година. Вземанията по заеми на дружествата, предлагащи подобни услуги, нарастват със 725 млн. лева на годишна база до общо 4.42 млрд. лева към края на четвъртото тримесечие на миналата година. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски, цитирайки данните на БНБ.

БНБ отчете ръст на кредитите в края на 2022 г.

 
Ръстът е от 19,6% спрямо последното тримесечие на предходната 2021 година. За последните три месеца на 2022 година, вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, нарастват със 132 млн. лева или 3.1% спрямо третото тримесечие.

Като една от основните причини за ръста на кредитите за малко суми от асоциацията определят невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разходи и високата инфлация. Отчита се още, че голяма част от хората успяват да покрият задълженията си, но наказателните лихви при бързите кредити са огромни, дългът набъбва, прехвърля се задължението на колекторски фирми, а „те започват да тормозят и заплашват хората“.

Пейо Майорски подчерта, че основен ангажимент на асоциацията е да бъде създаден правилник, по който колекторските фирми да упражняват дейността си.

"Апелираме българското законодателство да уеднакви клаузите за потребителите - кредитополучателят и кредитодателят да имат равни права, когато се подписва един договор. Важно е да се четат договорите и общите правила, обясни той.

Размерът на необслужваните кредити възлиза на 302.7 млн. лева към края на декември 2022 година или 6.8% от всички вземания по кредити. Увеличението спрямо края на предходната 2021 година достига 6.7% (+19 млн. лева). Сравнително ниският ръст на лошите бързи кредити се дължи на спад на необслужваните заеми в размер на 12.6% (43.7 млн. лева) през последното тримесечие спрямо преходния тримесечен период на тази година. Благодарение на този процес, обемът на необслужваните заеми свива годишното увеличение, след като през третото тримесечие бе отчетен скок от 23% на лошите кредити.

Противно на названието „бързи кредити”, най-масови са заемите със срок на погасяване над 5 години – дял от 44.5% към края на миналата година. Те нарастват с 27.6% или 426.1 млн. лева на годишна база до общо 1.97 млрд. лева към края на декември 2022 година, показват данните на БНБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дървояд

Дървояд

26.02.2023 | 21:32

Внимавайте с тия измамници - да не гризнете дървото.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?