46
Следвайте ни

Поляк официално върти търговия с криптовалути в Пловдив

Има подозрения, че това е синът на европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

viber icon

Криптовалутите едва ли някога ще станат алтернатива на финикийските знаци като средство за разплащане. Въпреки това, виртуалните пари, най-известни от които са биткойните, бележат върхове, но и спадове и бавно, но сигурно си проправят пътя като разменна единица. Според финансови анализатори - някои печелят много пари от тях, но и загубите, които носят или могат да донесат, са огромни.

Заради голямата инвестиция в компютърна техника и плащане на много ток, у нас като че ли утихна първоначалната истерия около „копането“ на биткойни или етериуми - втората виртуална валута по отношение на пазарна капитализация. Освен това в България въпросът с виртуалните валути не е разрешен на 100%, тъй като все още няма регулация на ниво ЕС. Въпреки това са въведени законови правила за тези, които са изкушени от търговията с криптовалути.

По силата на Наредба № Н-9 от 07.08.2020 г. на Министерство на финансите Националната агенция по приходите поддържа „регистър на лицата, които предоставят обмяна между виртуални и признати валути без златно покритие, и на доставчиците на портфейли“. В списъка има 30 фирми, една от които е регистрирана в Пловдив през август 2020 г. Това е „Виртуална планета“ ЕООД, с капитал от 100 лв. и основен предмет на дейност „търговия с права върху софтуерни продукти, разработка на приложен софтуер“. Нейният единствен криптомат под тепетата се намира на ул. „Брезовска“ 36, в кв. „Кършияка“.

Дружеството има още няколко обменни машинки в София, Русе, Варна и Бургас. Справка в ДАКСИ показа, че едноличен собственик на „Виртуална планета“ е полякът Бартломей Ян Войчеховски. Заради съвпадението на бащиното име /макар и съкратено/, фамилията и народността, има предположение, че това е един от двамата синове на европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски, което е любопитно, поне от журналистическа гледна точка. Опитът на репортер на „Марица“ да разбере имат ли двамата Войчеховски родствена връзка, не се увенча с успех засега. Пълномощникът на Бартломей Ян Войчеховски в България - адвокат Венцислав Танев, коментира, че имал ангажимент само да регистрира фирмата. Каза, че не знае дали двамата са баща и син, но дори и да знае, няма да каже.

Иначе първият биткойн АТМ в Пловдив бе монтиран преди две години в мол „Марково тепе“. Машината за криптовалута е на софийската IT компания „Блокчейн тех“ ЕООД.

От НАП обясниха, че контролът, който се упражнява върху тези, които официално търгуват или „копаят“ криптовалута, е по общия ред като за чейнч бюро, без специфика. Независимо дали са физически, или юридически лица, те са задължени да декларират доходи в годишната си данъчна декларация. Колко са обаче легитимните криптотърговци не само в Пловдив, но и в страната, данъчните не знаят, тъй като не правят профил на данъкоплатците.

За и против виртуалните пари

Мненията за криптовалутите са на два полюса - за и против. Привържениците им изтъкват редица предимства, които предлагат. Анонимността, бързината на транзакциите, отпадането на нуждата от посредници в извършването им, липсата на банкови такси и други - всичко това стана причина погледите на мнозина ентусиасти и инвеститори да се приковат в това дигитално чудо на 21. век, коментира анализаторът Васил Костов.

Според него, въпреки всички предимства криптовалутите имат и своята тъмна страна. Скептиците все повече и повече надигат вълната на недоверието към тях поради опасността от най-различни злоупотреби - изпиране на пари, укриване на данъци, финансиране на терористични организации, сделки с оръжия и наркотици и пр. Поради тези и редица други причини компетентните органи в различни юрисдикции подемат инициативата към налагане на публичноправен контрол върху криптовалутите и сделките с тях, стремейки се да ги поставят в подходяща правна рамка.

Трите европейски надзорни органа - Европейският орган за ценни книжа и пазари,  Европейският банков орган и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, предупреждават потребителите за високите рискове при закупуване или притежаване на виртуални валути.

Съществуващите в момента виртуални валути, които са над 100, са електронно представяне на стойност, която не е нито издадена, нито гарантирана от централна банка или публичен орган и няма правния статут на валута или пари. Те са високорискови, обикновено не са гарантирани от материални активи, не са регулирани съгласно законодателството на ЕС и следователно не предлагат никаква правна защита на потребителите. Някои специалисти са на мнение, че ценообразуването на виртуалната валута често не е прозрачно, поради което съществува висок риск, че няма да се получи справедлива и точна цена, когато се търгува с тази валута.

Освен това, някои борси за обмен на виртуална валута са претърпели сериозни оперативни проблеми, например прекъсване на търговията. По време на тези прекъсвания потребителите не са били в състояние да купуват и продават в момента, в който са възнамерявали, и са претърпели загуби.

Тези, които отричат "невидимите" пари, смятат, че високата им променливост, несигурността относно бъдещето им и несигурността на платформите за обмен и на доставчиците на портфейли са причините, поради които виртуалните средства за разплащане са неподходящи, включително за потребители с краткосрочен инвестиционен хоризонт и особено за тези, които преследват дългосрочни цели, например инвестиции за пенсиониране.

Финансисти предупреждават, че ако решим да закупим виртуални валути, трябва да разбираме напълно техните характеристики и рисковете, които поемаме. И да не инвестираме пари, които не можем да си позволим да загубим. Трябва да сме сигурни, че поддържаме адекватни и актуални предпазни мерки за защита на устройствата и хардуера, които използваме за достъп до нашите виртуални валути или за закупуване, съхранение или прехвърляне.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

04.10.2021 | 20:40

Да живее КапитализЪма!

Отговори
2 4
Бай Хитлера

Бай Хитлера

04.10.2021 | 20:58

Ти се-ра в устата, ако от капитализъм разбираш колкото от комунизмъ.

Отговори
4 1
Биткойнър

Биткойнър

04.10.2021 | 20:39

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
5 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?