Следвайте ни

Половината професии ще изчезнат до 2035-а

В идните 15 години се очаква да настъпи промяна в начина, по който функционират работните места, и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии. Изкуственият интелект ще промени бизнеса и работата, която вършат хората. В офисите работещите с клиенти и много от средния мениджмънт просто ще изчезнат. Прогнозата е от доклада "Устрем към 2030: Бъдещето на работата и работното място", подготвен от консултантската компания CBRE и базираната в Китай Genesis след анкети сред 220 експерти, бизнес лидери и млади хора от Азия, Европа и Северна Америка.

"Близо 50% от днешните професии няма да съществуват през 2035 г. Новите работни места ще изискват творческа интелигентност, социална и емоционална интелигентност и способност за създаване на изкуствен интелект. Тези професии ще бъдат много по-удовлетворителни от днешните", се казва в доклада. 

Сред най-застрашените от изчезване професии са тези на касиерите например, като за последните 10 години броят им е намалял с над 15 пъти заради безкасовите и дигитални възможности за плащания. Една от най-застрашените професии в глобален мащаб се оказва тази на аптекар-фармацевтите. Изготвянето и пакетирането на лекарствата вече става напълно автоматично, като в САЩ тестват специални машини, които посредством връзка с интернет и онлайн рецепти, подготвят лекарствата за пациента, като ги опаковат в дневна дозировка. Хората, които се занимават с маркетинг, също ще се наложи да се преориентират. Традиционните методи и проучвания вече са почти напълно заменени със софтуерни платформи, даващи резултати в реално време. Самите социални мрежи и маркетинговите инструменти, интегрирани в тях, практически са намалили търсенето на маркетолози с повече от 50% през последното десетилетие.

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (3)

намръщенЪ

19.08.2019 | 23:14
0 0

Ще се появят други професии, така е било винаги

Батко

19.08.2019 | 17:17
3 0

И какво му е плашещото, човек се учи цял живот!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΟΡΓИЕВ SÜLEYMANOĞLU

19.08.2019 | 17:00
1 4

Звучи много плашещо !

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?