1553

Поискаха извинение от Асен Василев за "некадърни работодатели"

Напрежение по оста едър бизнес - изпълнителна власт. Асоциацията на работодателите поиска извинение от финансовия министър Асен Василев, заради коментарите му на тристранката вчера.

Истински взрив предизвика реплика на финансист №1, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро“.

Думите му бяха извадени пред публиката от хора на синдикатите, които ги аплодираха бурно. Работодателите се засегнаха.

"Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!", пишат в отворено писмо най-големите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

Те обясняват, че на минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. "В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват.

Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат още работодателите.

Според тях непремереният ръст на минималната работна заплата до 710 лв. за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда,  обясняват от бизнесът.

Те са категорични, че минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.
В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател „популизъм на политиците“, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1, пишат още работодателските организации.

"Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ел. енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България", пишат гневни те.

"С изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

принуден е да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)", отбелязват те в писмото.

Те са категорични, че през последните две години "няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем".

"На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност. Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега", пишат още те.

Те настояват Василев да се да се извини на българските работодатели, защото благодарение на техните "усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
За съжаление Радой Ралин е прав

За съжаление Радой Ралин е прав

29.01.2022 | 12:49

а кокорчо е поредния мошеник от статуквото.

Отговори
2 2
За съжаление

За съжаление

29.01.2022 | 09:19

министъра е прав.

Отговори
4 2
малко от Радой Ралин

малко от Радой Ралин

29.01.2022 | 08:29

“До кога в страната ни бащина, ще вилнее тая страшна простащина? Беше време турско, дойде време мижитурско.” “Търпи народът наш, той има петстотин годишен стаж.”

Отговори
5 0
Ял попарата им

Ял попарата им

29.01.2022 | 08:16

Не познавам работодател, започнал почтенно бизнеса си. В Пловдив познавам един - откраднал 50 бр. Камази, друг откраднал бизнеса на двама свои бивши работодатели, и сега се бие в гърдите, че е №1.... А всички са стиснати и мошеници. Няма свястни между тях - всички са за панделата.

Отговори
5 4
Подменените

Подменените

29.01.2022 | 08:05

А ,кой ГЕРБ баща даде летище Пловдив на Кокорчо /без да е представил банкови гаранции/ и след това изнудваха пловдивските кандидати за рушвет.Може би Светия Синод ?!

Отговори
4 1
Да бе Да

Да бе Да

29.01.2022 | 07:11

Извинява се и толкова , партията майка е една - БКП .Анадъмо ?!

Отговори
3 2
Всички знаем как станаха "капиталисти" за ЕДНА НОЩ!

Всички знаем как станаха "капиталисти" за ЕДНА НОЩ!

29.01.2022 | 07:12

Партията може и да е една, ама Бащите са различни!

Отговори
5 0
Дада

Дада

28.01.2022 | 22:03

Единствените които трябва да се извинят но не на министъра а на нацията са ДС робовладелците наречени за кратко - работодатели . Заради тях България е в тотална демографска катастрофа и първа в света по изчезване и смъртност

Отговори
7 3
Всички знаем как станаха "капиталисти" за ЕДНА НОЩ!

Всички знаем как станаха "капиталисти" за ЕДНА НОЩ!

29.01.2022 | 07:12

6++ за коментара!

Отговори
2 1
Майна

Майна

28.01.2022 | 22:00

Кое от това което е казал министъра не е вярно ? Нима тткашните ДС робовладелци не са алчни мошенници спекуланти докарали нацията до просешка тояга и да има наречието Работещ беден ? Нима не са мръсни измамници които укриват по най престъпния начин доходи неплащане на осигуровки към НАП от заплати приходи производство суровини и т н ( списъка д дълъг ) ? Нима другаде по света има понятието МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА по възможно най неясен и умишлено объркващо сумиране на заплащане като се отхвърля почасовото нетно заплащане сформирано на СЕДМИЧНО плащане ? Нима не лъжат като дърти Ци:-гани в неграмотно и нескопосано написаните си обяви за работа к интервюта и не дават ясен и точен анализ на това какво предлагат насреща ? Нима не искат от работника да им бачка по 12-18 часа на ден за жълти стотинки докато един работник ДНЕС В ПРОИЗВОДСТВОТО докарва печалба на робовладелеца си около 5000-10000 лв той работника взима 40-45 лв надник което реално е около 0.5-0.8 % от това което е изкарал или казано над СТО ПЪТИ ПО МАЛКО. Нима не държат чисто спекулативно мизерни заплатите ниски докато лъжат как били на загуба или в затруднение и още и още ???!!! Мръсни лицемери и тотални червени комунистически боядисани робовладелци бо-клуци !! Прав е Асен Василев

Отговори
12 1
така е

така е

28.01.2022 | 21:43

Кокорчо и един рушвет не можа да вземе за пловдивското летище и накрая му умря "китаеца".Как беше - много умен МОШЕННИК.

Отговори
6 5
ПОЛИЦИЯ НАХЛУ В ДОМА НА ШЕФА НА „БУЛГАРГАЗ“ ЗА ОБИСК

ПОЛИЦИЯ НАХЛУ В ДОМА НА ШЕФА НА „БУЛГАРГАЗ“ ЗА ОБИСК

28.01.2022 | 21:06

Николай Павлов беше министър на енергетиката в първото служебно правителство на Румен Радев. При последните две остана шеф на Булгаргаз. Киро и Асен обаче явно са му вдигнали мерника, защото им пречи в битката за овладяване на държавния газов търговец и пазара на газ в страната. След първоначалните искри между Павлов и правителството по темата с азерския газ, последва известно затишие. Телефонните обаждания от Радев към Киро обаче явно не са спрели мераците им с Асен да се отърват от Павлов, който явно много им пречи. Интересното в случая днес обаче е, че това е първата полицейска акция на Рашков и Киро, която не беше публично обявена и услужливите медии не бяха пратени да висят с камери и микрофони пред дома на Николай Павлов. Afera.bg

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?