83

Погнаха фирмите за бързи кредити за незаконни такси и високи лихви

Започват проверки в цялата страна по фирмите за бързи кредити. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов. От днес екипи на Комисията за защита на потребителите започват инспекции на място в офисите на такива компании.

През последните месеци КЗП е била натоварена да  извърши предварителен преглед на договорите и счетоводните документи на компаниите, опериращи у нас. Той е показал наличие на сериозни нарушения, в това число нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит. 

В повечето случаи, независимо каква лихва обявяват небанковите институции, годишният процент на разходите /ГПР/ приближава 49.99%. ГПР показва реалното оскъпяване на заема и след законови промени от 2014 година бе закован на максимум 50%. В него са включени всички възможни такси, които съпътстват парите назаем.  Някои компании, например, взимат допълнителна такса за „бързо одобрение“, въпреки че това трябва да е по подразбиране с оглед на основната им дейност. Други пък  начисляват неустойка „липса на гарант по заема“, а много често хората, които теглят такива кредити въобще не желаят близките им да знаят за това.

Други пък се изхитрявят с допълнителни платени услуги, като например напомняне с телефонни обаждания при забавяне на вноска или за изготвяне на напомнително писмо или нотариална покана при просрочия. Законът за потребителския кредит обаче забранява да бъдат събирани такси и комисионни за действия, които са свързани с усвояването и управлението на кредита.

Бърза проверка показва, че ако в момента имате спешна нужда от 2000 лева и искате да ги върнете за 12 месеца, то компаниите за необезпечено финасиране ще предложат месечна вноска от 205-206 лева, а след една година ще платите около 2470 лева. Тоест, оскъпяването ще дойде ориентировъчно 470 лева. 

Повод за настоящите проверки на КЗП са и множество сигнали за неясни или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и др. В миналото е правен опит проблемът да се реши чрез нов закон, припомнят от министерство на икономиката. Експертният анализ обаче е показал, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пари

Пари

03.06.2023 | 10:50

Парите явно на някои хора не стигат а на други остават, миналата година банките отчетоха огромен ръст на спестяванията, може би има неправелно разпределение на доходите, то при пенсионерите е най очевидно, има хора работили като пчелички със 35-40-45 години стаж и една пенсия направо нищо, други пак със толкова стаж ама потни вода не са пили, нали се сещате времето на соца паролата наш човек работеше много то не че и сега пак не е така и получяват несравнимо високи спрямо първите, ама общо взето то то картината не е ясна от къде са тези спестявания

Отговори
1 0
Гого

Гого

03.06.2023 | 09:59

А банките кога? За тях таван не съществува, растат си неконтролирано таксите и явно си имат силно лоби в парламента.

Отговори
2 0
Айше

Айше

02.06.2023 | 13:43

Те са по зле от цигани лихвари

Отговори
3 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?