Следвайте ни

Подпукаха заведения в Пловдив, плашат ги с дела

viber icon

Подпукаха заведенията в Пловдив за незаконна музика. Представители на „Музикаутор“ – организацията, която предлага над 95% от световния музикален репертоар за българския пазар, вече е завела дела срещу 20 обекта в София, 4 в Русе и един в Плевен, като се подготвят още 30 дела срещу туристически и търговски обекти във Варна, Велико Търново, Бургас и Пловдив, съобщиха от компанията. Исковете са срещу големи заведения, които от години работят извън законовия регламент, както и срещу такива, които упражняват интензивно дейността си в летния период и привличат хиляди клиенти чрез музиката, с която озвучават обектите си. А както е известно музиката е от ключово значение за туристическия и търговския бизнес и има принос в повишаването на приходите в сектора, аргументират се оттам. 

Само за последното тримесечие представители на "Музикаутор" са посетили над 80 обекта в страната, в които са установили използване на световния музикален репертоар без предоставен лиценз. По време на проверките всички собственици на заведения са били  надлежно уведомени относно задълженията им по Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това накара много от тях да сключат договори и да заплатят авторски възнаграждения за използваната на музика, посочват от „Музикаутор“. Немалка част от обектите обаче отказали да се съобразят с многократните уведомления и с необходимостта от уреждане на правата и така се е стигнало до завеждането на дела в съда. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

19.07.2021 | 16:05

Министърката на културата - Саня?

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?