71

Подарък от властта: С евтините банкови сметки пестим по 5 лева

Последно - без месечна такса за обслужване на шумно рекламираните от властта „евтини банкови сметки“ или платежна сметка за основни операции /ПСОО/. Освен това, без пари от нея ще може да се тегли до три пъти в месеца, обаче само от банкомат на банката, издател на дебитната карта. Така по първа точка ползвателите ще могат да спестят между 2.20 и 2.60 лева на месец, в зависимост от тарифата на конкретната банка, респективно – 26 и 31 лева годишно. А по втора точка се икономисват под два лева. Така, „подаръкът“ от банките и държавата възлиза в най-добрия случай на 5 лева на месец. Безплатни ще са и до три превода на месец. 

Това са последните промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, внесен от Министерски съвет в Народното събрание вчера. Припомняме, че „евтините банкови сметки“ са предназначени само за хора, които имат постъпления единствено от заплати, пенсии, стипендии или социални помощи. Те бяха въведени официално на 1 септември с мотив уязвимите клиенти също да имат улеснен достъп до парите си. 

Идеята за евтините банкови сметки се роди покрай изменения в Кодекса на труда и Закона за ограничаване на плащанията в брой и задължението за всички работодатели с над 100 служители да изплащат заплатите само по банков път. Банките, чрез своята организация Асоциация на банките в България, предложиха от тях да се възползват само ограничен кръг от хора, като тези на минимална заплата. Изненадващо обаче този критерий отпадна и откриването на такава сметка стана възможно за всички работещи, пенсионери и учащи, които нямат странични доходи, а само от заплата, пенсия, стипендия или социални плащания.

Новото в последния документ е, че всеки клиент може да притежава повече от една сметка, различна от ПСОО.

И досега обаче банките  не отчитат засилен интерес към откриването на тези сметки. Една от причините е, че ако се случи това, титулярът трябва да уведоми сам органите, които му превеждат пари – работодателят, НОИ за пенсиите и болничните или съответния ВУЗ за стипендиите. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Не бързайте да се радвате

Не бързайте да се радвате

15.11.2023 | 02:47

Преди да сте спестили 5 лева банките ще ви ударят с 10 и то мълчаливо без много реклама.

Отговори
1 0
maxx

maxx

14.11.2023 | 20:33

Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук:--->>-- https://mub.me/medik

Отговори
0 1
Батко

Батко

14.11.2023 | 19:31

За да си изкарам такава сметка ще похарча повече отколкото ще спестя! Асенчо да ми лапа!

Отговори
3 0
Какъв подарък бе

Какъв подарък бе

14.11.2023 | 19:21

Шматка. ДТЕБМ п.р.о.с.та. Ние сме властта - народът. вие мекица и сланян Прасеевски сте К.А.П.У.Т.И

Отговори
4 0
Я пък имам

Я пък имам

14.11.2023 | 17:18

200 000 банкови сметки По цели ПЕТ лева И утре вижте ме МИЛИОНЕР И това всичкото е съвсем случайно Я да не съм Терзиев или Домусчиев пъ камо ли Прокопиев или Шиши Бакшиши Случайно Просто като Просто Киро

Отговори
3 1
Справедлив

Справедлив

14.11.2023 | 19:11

Няма как при частна разпуснатост да има " държавна" намеса. Забъркана държавност и система на управление в света.

Отговори
2 0
Съдран Чувалов

Съдран Чувалов

14.11.2023 | 16:47

Няма нужда да се откриват нови сметки...Може само да се смени банковият пакет...ама се правят на ударени с мокър памперс по главите..Нали всички са харапарцонянови възпитаници.

Отговори
7 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?