Следвайте ни

Побързайте с прехвърлянето на парите за втора пенсия

Крайният срок е 30 юни и се отнася само за жени, родени между 1960 и 1964 г.

viber icon

Тези, които желаят да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт, трябва да побързат. Крайният срок за промяната е 30 юни и се отнася само за жени, родени между 1960 и 1964 г. От промените ще могат да се възползват около 18 хиляди жени, родени след декември 1959 г., които ще навършат 61 г. и 8 месеца. Те са първият "випуск", който ще получи втора пенсия от септември 2021 г. Редът на първата група от около 58 000 мъже пенсионери ще дойде през 2024 г. и 2025 г., поради по-високата възраст за пенсиониране на по-силния пол.

Още през февруари депутатите приеха схема за местенето на партидите от универсалните частни пенсионни фондове в НОИ. Срокът беше даден по изключение на тези, на които остават по-малко от 5 години да навършат възрастта за пенсиониране.

Прехвърлянето на партидите обаче се извършва не в НОИ, а в НАП

До 30 юни е и срокът, до който пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, могат да бъдат преизчислени и да се вдигнат, като бъде намален коефициентът на редукция.

От НОИ публикуваха актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 г.

Новите варианти на електронната услуга и методиката отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2020 г., и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година. С тях е определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 г. и са осигурени в универсален пенсионен фонд.

Самите промени влизат в сила от 01 септември 2021 г.

Бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

Индивидуалният коефициент е един от елементите, въз основа на които се определят размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност. Намалението му отразява обстоятелството, че лицата, родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „старост“, тъй като част от нея постъпва в универсален пенсионен фонд с цел получаване на втора допълнителна пенсия. То е строго индивидуално и корекцията зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните му периоди на осигуряване.

При новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от началото на септември 2021 г., се вземат предвид:

Как се изчислява индивидуален коефициент

- Трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. вкл. - при определяне размера на вноската за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване за трета категория труд, за лицата, родени преди 01.01.1960 г.

- Броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, определена като брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване. Месеците с осигуряване в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски.

Трансферът на парите става по сложна схема

За родените след 1964 г. - над 3 млн. българи, осигурени в частните фондове, се прилага сложна схема за прехвърляне на парите за втора пенсия към Националния осигурителен институт. От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. ​трансферът на парите в НОИ ще става не по-късно от една година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. партидите ще може да се местят не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Ако родените след 1959 г. изберат да останат в частните пенсионни фондове, имат три варианта. Първият е еднократно плащане за малките партиди под 900 лв. Разсрочено плащане на втората пенсия е вторият продукт, когато парите в партидата не стигат за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти размера на минималната. През тази година месечното плащане трябва да е между 45 и 300 лв.

Има и три вида пожизнени пенсии, от които да избират осигурените. Те обаче ще получат намалена пенсия от държавата. Това е причината експертите да съветват внимателно да се прецени как ще се местят пенсиите, за да не се получи ефектът “две е по-малко от една”.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Сандокан

Сандокан

21.06.2021 | 18:42

Защо да прехвърлям моите спестени пари в НОЙ ако почина парите остават там а иначе ги теглят наследниците

Отговори
1 0
Соня

Соня

21.06.2021 | 18:22

Какво значение има а дали изобщо ще ги вземем!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?