2374
Следвайте ни

По време на пандемия „Профилинк“ инвестира в умни машини и технологии

Българският лидер на PVC профили за прозорци и врати дигитализира производството си

viber icon

Докато ковид пандемията нанася сериозни щети на някои сектори и фирми, за други е предизвикателство и стимул за развитие. Пример за това е пловдивската компания „Профилинк“ ООД, която инвестира в умни машини и технологии с цел дигитализация и автоматизация на производствените процеси. Като доказан лидер в индустрията и сред водещите производители на PVC профили в Европа, "Профилинк" присъства вече 30 години на световния пазар.

Последната иновация в „Профилинк“ ООД е въвеждането на собствена MES система /Manufacturing Execution System/ - производствено-изпълнителна система, която се прилага във всички производствени ресурси.

MES системата е изработена от Devops екипа на компанията. Тя представлява софтуерно решение, което гарантира, че качеството и ефективността са вградени в производствения процес и се прилагат проактивно и систематично.

МES генерира хиляди данни в секунда, като синхронизира и свързва в реално време всички производствени дейности за по-оптимална производителност. Системата позволява прецизен анализ на производствените линии, прогнозирайки за  бъдещи несъответствия. На практика

една MES система може да контролира и проследява всички аспекти на производството.

„Нашата мисия е да предлагаме на клиентите си най-доброто продуктово решение, като произвеждаме висококачествени и надеждни продукти, с които се гордеем. Още преди пандемията последните 3-4 години бяха изключително трудни, а суровините се увеличаваха и продължават да се увеличават непрекъснато. Например цената на PVC, което е основната ни суровина, поскъпна тройно в рамките на година. При такива трудни пазарни условия успяхме да създадем солидни основи за развитие с добри екипи“, казва Милко Иванчев - Plant Manager на PVC завода в „Профилинк“ ООД.

Той уточни, че благодарение на добрата организация и изградените екипи компанията е успяла да направи инвестиции в най-доброто оборудване за производство на PVC профили за прозорци и врати, което на този етап има на пазара.

От 25-те производствени линии, с които е разполагала фирмата, към момента те са оптимизирани на 16, като 6 от тях са последно поколение DG line. Най-голямото им предимство е, че са с изцяло дигитално управление и контрол, а това ги прави част от четвъртата индустриална революция - /Индустрия 4.0 /.

За уточнение - Индустрия 1.0 е внедряване механизация в производството, Индустрия 2.0 е серийно производство, Индустрия 3.0 - автоматизация в производството и Индустрия 4.0 - интернет на услугите, или така наречените интелигентни машини.

„Специално при нас всяка линия е сбор от 5-6 или повече агрегати - различен тип машини и оборудване.

Всички те могат да си комуникират, да работят заедно в синхрон и се управляват само от един дисплей

И ако приемем, че при по-старите линии средната скорост на екструзия е 3-3,5 м в минута, то новите линии и инструменти позволяват това да се случи на 5-5,5 м в минута. В тази връзка бе важно да осигурим и по-добро охлаждане на профилите. За целта изградихме централна система за охлаждаща вода, с която се постига оптимална регулация на температурата, както и централна вакуум система, необходими за производството на качествен продукт. Наистина се вложиха сериозни инвестиции в това трудно време, когато още повече се усети необходимостта от умни машини и технологии, но без човешкия фактор те не биха били достатъчни. Затова ние непрекъснато се стремим да усъвършенстваме и развиваме екипите си“, допълни г-н Иванчев.

Отскоро служителите на „Профилинк“ ООД имат нова придобивка. Хранят се в ресторант на територията на завода, а част от сумата се поема от работодателя. За всички са осигурени безопасни условия на труд, а за почивка са обособени специални зони.

Вратите на дружеството винаги са отворени за амбициозни и енергични хора, които се стремят към добра професионална реализация. Новите кадри задължително се обучават по специално разработена програма, а на всеки от тях се подпомага кариерното развитие.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АзЗ

АзЗ

30.10.2021 | 13:52

Последни технологии, а качество никакво!

Отговори
0 0
Въвеждат

Въвеждат

25.10.2021 | 13:04

Щото няма кой да им работи . Това е причината . Нямат оператори . И не лъжете . Пишете че е платена статия .

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?