71

По програма „Екоучилища“: Големите победители в конкурса за Екокод са от Ботевград, Карнобат и Троян

Съвместната програма на „Девин“ ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ събра десетки креативни екопроекти на училища от цялата страна

Конкурсът за Екокод на инициативата „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце“ по програма „Екоучилища“ има вече своите победители. Със златната награда на „Девин“ ЕАД бе отличено основно училище „Н. Й. Вапцаров“ от Ботевград, на второ място със сребърната награда се нареди СУ „Христо Ботев“ от град Карнобат, а веднага след тях на почетната стълбица с бронзова награда застана СУ „Васил Левски“ от град Троян.

Участието в конкурса за Екокод даде възможност на всяко дете да развие познания за правилно поведение в опазването на околната среда и устойчив начин на живот, а класиралите се на първо, второ и трето място училища получават и парични награди. Оценяващите стъпиха на критерии като: оригиналност на идеята, задълбоченост на екопосланието, съзвучието с философията на програма „Екоучилища“ и високо качество на изпълнение.

На отличеното със златната награда основно училище „Н. Й. Вапцаров“ от Ботевград предстои да развие в рамките на своя проект за отпадъците образа на Отпадъчко - човече, което ще събира ненужната отпадъчна хартия и изрезките от часовете по изобразително изкуство и технологии, които могат да се използват повторно. Подгласниците от СУ "Христо Ботев" от град Карнобат продължават да развиват своята Stop motion анимация, създадена от екип от ученици на 13 и 14 години с ръководител Мария Чанева, а СУ „Васил Левски“ от град Троян с ръководители Ренета Бакарова и Магда Латинска ще работи по своите инициативи, свързани с рециклирането.

„Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце“ е съвместен проект на „Девин“ ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ за разширяване на мрежата от членове на Програмата „Екоучилища“ в България и налагането ѝ като основна програма за устойчиво развитие в българските училища.

Екокодът е задължителна стъпка от методологията на Програма „Екоучилища“, който представлява система от правила за екологосъобразно поведение в училище, в семейството, в обществото, сред природата.

Журито в състав: Гергана Стоянова (българска актриса и лице на инициативата), Галя Станева (главен редактор на darik.bg), Станимир Георгиев (председател на Управителен съвет на Българско Движение „Син флаг“), Кремена Цветкова (началник отдел "ПР, комуникации и издания" на НСОРБ) и Петя Манастирска (мениджър качество и устойчиво развитие в „Девин“ ЕАД) определи призовите три места в конкуренцията на десетки креативни и вдъхновяващи проекти.

Днес е модерно да си „зелен“. Но отговорното отношение към природата е нещо много повече – то е начин на мислене, уважение към себе си, към околното пространство. Зеленият кръг опасва нашето поведение в дома, в населеното място, в обществото и в света. Инициативата на „Девин“ – Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце, е шанс да променим правилата, да научим себе си, своите близки, съучениците си какво е етично поведение. Сред кандидатствалите проекти има идеи, които ангажират и възпитават. Те трябва да бъдат популяризирани и НСОРБ ще помогне тези училищни екипи, тяхната работа и проекти да получат гласност и да намерят последователи“, сподели във връзка с инициативата Кремена Цветкова, началник отдел "ПР, комуникации и издания" на НСОРБ.

Искам да поздравя победителите за креативния подход и за работата им в посока опазване на околната среда на местата където живеят. Напомням, че всички ученици и училища, изпратили своя Екокод за конкурса, също са победители, защото екокодовете са задължителен елемент по пътя към сертифицирането им като Екоучилище“, отбеляза Петя Манастирска, мениджър качество и устойчиво развитие в „Девин“ ЕАД.

Разглеждането на проектите ме обнадежди, защото участието на толкова млади хора разкрива израстването на едно отговорно поколение“, заяви Галя Станева, главен редактор на Darik.bg

В първото си издание конкурсът за Екокод открои отличниците в това нелеко начинание, а организаторите насърчиха всички участници да представят креативните си проекти пред съученици, приятели и роднини, за да ги научат да бъдат отговорни към околната среда и внимателни към опазването на природните ресурси.

Организаторите припомнят, че всички училища ще получат сертификати за участие и възможност да представят творбите си в общността на „Екоучилища“ в платформата vedri.bg.

Съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите и е подчинена на мисията за изграждането на най-голямата мрежа от „Екоучилища“ на Балканите, която да подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазване на околната среда.

===

За инициативата „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в нашите ръце“

Най-мащабната инициатива за въвеждане на екообразованието в българските училища „Влез в зеления кръг“ е съвместен проект на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“, чиято цел е разширяване на мрежата от членове на програмата „Екоучилища“ в България и налагането ѝ като основна програма за устойчиво развитие в българските училища.

Лице, глас и посланик на инициативата е актрисата Гергана Стоянова. Медиен партньор на програма „Екоучилища“ в България е Дарик радио.

===

За „Девин“ ЕАД

От създаването си през 1992 г. „Девин“ ЕАД е лидер на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

„Девин“ ЕАД е отговорна компания, която инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 г. „Девин“ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и на ниво продукт. Компанията притежава престижния сертификат Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и отлично работно място в международен план.

От март 2022 г. „Девин“ ЕАД е първата българска компания, носител на престижния сертификат B Corp, който отличава компании, отговарящи на най-високите социални и екологични стандарти и поемащи дългосрочен ангажимент за положително въздействие върху обществото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?