Следвайте ни

По ОП "Конкурентоспособност": Проекти за 26 милиона изпускат срока

viber icon

Рискови за неизпълнение в срок са 29 проекта по оперативната програма "Конкурентоспособност" (2007-2013 г.), обявиха на форум в столицата от Министерството на икономиката. По думите на Стефан Попов общата им стойност е 26 млн. лева, което "не е много на фона на общия бюджет на програмата". Експертът уточни, че няма опасност проектите да не бъдат изпълнени, рискът се състои в това дали ще приключат в цялост в указания срок до края на годината.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски бе по-резервиран и посочи, че не би могъл да квалифицира някои от проектите като проблемни. Той отбеляза, че проектът за "София тех парк" например се движи в срок. По оперативната програма "Конкурентоспособност" до 15 септември изплатените средства са почти 90 на сто от бюджета на програмата, или 2.27 млрд. лева. Сертифицираните средства по програмата са 81.48 на сто, или 1.852 млрд. лева, което я нарежда на второ място сред всички оперативни програми. Все още се изпълняват 349 договора за безвъзмездна финансова помощ.

До края на годината ще бъдат обявени две процедури - всяка с бюджет 50 млн. евро. Те ще са насочени към въвеждане на иновации в предприятията и подкрепа за енергийната им ефективност. За 2016 г. се предвижда обявяването на седем процедури по четири приоритетни оси - за разработване на иновации, за укрепване на управленския капацитет, за създаване на клъстъри в България и за развитие на бизнес средата. Включена е и втора фаза на проекта за изграждане на газовата връзка със Сърбия.

През декември предприятията ще могат да подават проекти за енергийна ефективност по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., съобщи пък Ивелина Пенева, директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?