46
Следвайте ни

По-ниското ДДС за ресторанти и книги може да остане и през 2022 г.

viber icon

Сред политическите сили има настроения за удължаване на някои кризисни мерки в помощ на бизнеса и през 2022 г. - като намалените ставки по ДДС за ресторантьори и книгоиздатели, но това е въпрос за бюджета за следващата година. За това загатна през уикенда Георги Ганев - икономист и зам.-председател на бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание.

Предложението за удължаване действието на намалените ставки по ДДС за ресторантьори и книгоиздатели не е прието с настоящата актуализация на държавния бюджет, защото е ставало дума за "кризисна актуализация само за последното тримесечие", обясни Ганев. А подобна промяна би засегнала бюджета за 2022 г. Има обаче консенсус да се продължи този режим и през 2022 г., уточни икономистът.

Средносрочната прогноза, която трябва да излезе в близката седмица, е най-голямата неизвестна за бюджета за 2022 г. "Тази бюджетна прогноза, в рамките на която се прави бюджетът, трябва да излиза два пъти годишно, а през март нямахме такава. Така и планирането на актуализацията не бе на база на прогноза“, посочи експертът.

Георги Ганев очаква, че при новия бюджет, който също ще е на служебно правителство, отново всички партии ще правят много предложения, както се случи и с направената актуализация. Отново ще сме в странна ситуация на бюджет, коментира икономистът.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

книжар

книжар

20.09.2021 | 14:28

Книгите не станаха по евтини! УВИ! Реверанса от държавата не стигна до обикновения читател, който иска да си купи книги!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?