2374
Следвайте ни

По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат

viber icon

Синдикати и работодатели не можаха да се разберат за предложените от служебния кабинет промени в Закона за ДДС. Най-важната дискусия на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в началото на седмицата беше намаляването на ДДС от 20  на 9 процента за широк кръг от стоки, включително храните в магазините.

Намалената ставка бе приета миналата година като мярка срещу COVID пандемията. С данък от 9% се облагат бебешките храни и пелени, като и храната в заведенията. С по-нисък ДДС са още продажбите на книги и използването на спортни съоръжения. В момента в закона е записано, че тези намалени ставки важат до края на годината, а от Министерството на финансите предлагат тя да бъда продължена до приключване на пандемията. Това обаче не доведе до намаляване на крайните цени за потребителите. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепиха промените, като за книгите предложиха намалената ставка на ДДС да остане постоянно действаща, за да насърчи четенето. От Българската стопанска камара (БСК), Съюза на стопанската инициатива и Българската търговска-промишлена палата (БТПП) също подкрепиха промените. От БСК предложиха храните и безалкохолните също да са с по-нисък ДДС. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, това би струвало на бюджета 1,25 млрд. лв.

Синдикатите обаче не са съгласни с предложенията. Според Любомир Костов от КНСБ бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите на бюджета. Според двата синдиката до момента бюджетът е загубил 250 млн. лв. от намаленото ДДС, без да има реален ефект върху покупателната стойност на населението или върху крайните цени. От КНСБ предлагат да има единна ставка на ДДС до 15%.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?