Следвайте ни

По морето: Майстор на палачинки взима 1500 лева, рецепционист - двойно по-малко

viber icon

Пазарът на труда в черноморските курорти се раздвижи и вече има доста обяви за сезонна работа. Тази година обаче работодателите ще имат богат избор от кандидати, тъй като основно хора от ХОРЕКА-сектора от цяла България останаха без работа по време на карантината. А голяма част от морските хотели въобще няма да отворят през сезон 2020, което още повече увеличава конкуренцията при опитните кадри. Само в Слънчев бряг затворени остават 40% от базите, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Обявите, които работодателите по морето пускат, са главно за майстори в кухнята, сервитьори и продавачи на открити търговски площи. В Синеморец например се търси майстор на палачинки срещу 1500 лева, готвач с опит за 1700-2000 лева и камериерки за апартхотел. Посочената заплата за хигиенистките е 1050 лева на месец, но пък са осигурени храна и нощувка. В Китен продавач на пиле на грил може да разчита на 1000 лева, а човек, обслужващ фреш-бар - на 1100 лева. Като най-търсени се очертават майсторите на закуски и други тестени изделия. В оборотно капанче близо до плажа на Китен такъв майстор може да заработи 1500 лева чисто. Работодателят осигурява квартира. Прави впечатление, че възнагражденията за администратори и рецепционисти по хотелите са твърдо под 1000 лева, въпреки че за тези позиции се търсят хора с поне два езика.

Заради очаквания срив в туристическия поток по морето шефовете са стигнали дотам, че да обединяват две позиции в една и така търсят „пиколо-сервитьор”. Заплатата обаче е едва 700-900 лева, при това за 4-звезден хотел в Слънчев бряг.

Ако на Черно море се разчита само на български туристи, то сезонът ще бъде твърде кратък - само юли и август. В повечето оферти изрично се подчертава, че става въпрос само за двумесечна заетост.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Додо

Додо

22.06.2020 | 10:01

Явно българските хотелиери не са научили нищо от карантината. Мъчат се да си карат по стария начин и пак да печелят. Ама ако не се адаптираш, няма да оцелееш. Няма да се учудя ако обвинят българските туристи за фалитите си.

Отговори
21 0
Махмуд

Махмуд

22.06.2020 | 09:03

Заплата за готвач - най-малко 3 бона

Отговори
11 0
Весо

Весо

22.06.2020 | 08:55

Какво ни интересува колко вземат... скъпари ?! Ще има да чакате. Малко ли ни драхте през годините ? Почти всички отиват в Гърция и Турция .

Отговори
14 0
Гошо

Гошо

23.06.2020 | 07:06

И аз ще ходя в Гърция !

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?