46
Следвайте ни

По линия на "Новия европейски Баухаус“: 20 стартъпи си делят пет милиона евро

Крайният срок за представяне на предложения е 17 декември

viber icon

20 иновативни компании ще получат финансиране в размер до 50 000 евро по линия на "Новия европейски Баухаус“, а предвиденият бюджет за 2021-2022 г. е в размер на 5 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. В тази връзка Европейският институт за иновации и технологии (EIT) стартира подкрепяща инициатива. Целта е да се ускори разработването на решения за съчетаване на устойчивост (от цели в областта на климата до кръговост, нулево замърсяване и биоразнообразие), естетика (качество на живот и стил в допълнение към функционалността) и приобщаване (включително многообразие и осигуряване на физическа и ценова достъпност).

Срокът за представяне на предложения е 17 декември 2021 г. Стартиращи и разрастващи се предприятия могат да кандидатстват и да разширят своята дейност. Пилотната фаза на този ускорител започна в началото на 2021 г., като вече са подпомогнати 13 начинания на обща стойност 650 000 евро.

Одобрените 20 компании могат да инвестират средства в следните направления: Предоставяне на услуги за ускоряване и подкрепа на предприемачи, новатори и начинания, свързани с новия европейски Баухаус, Създаване и мобилизиране на граждански инициативи и Предлагане на дейности за обучение по предприемачество и образователни ресурси за повишаване на квалификацията и учене през целия живот.

"Новият европейски Баухаус преминава от проектиране към конкретни резултати благодарение на пряката подкрепа за европейските новатори от Европейския институт за иновации и технологии. Инициативата допринася за Европейския зелен пакт, но също така и за новите амбициозни мисии на ЕС в рамките на „Хоризонт Европа“, коментира комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Тя очаква с нетърпение да види всички новаторски идеи и продукти от талантливи европейски предприемачи за нашите обществени пространства и за устойчив растеж в Европа.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?