49

По-евтин газ през юни: Не с 11, а с 15%

Към днешна дата цената за месец юни, която "Булгаргаз" би внесъл в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е с близо 15% по-ниска (от утвърдената през месец май), каза изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на днешното открито заседание. 

КЕВР обсъжда заявлението на "Булгаргаз" от 11 май за утвърждаване на цена за юни, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

На 11 май дружеството внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена с 11.5% по-ниска от утвърдената регулирана цена за месец май 2023 г. - 68,63 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) срещу 77,55 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Златева допълни, че от началото на месец май до момента цената на борсовия индекс "месец напред" в Европа се е понижила с 14%, като се очаква до края на месеца да се понижи още малко.

Окончателната заявка обаче се очаква компанията да направи в сутрешните часове на 1 юни, четвъртък, часове, преди КЕВР да утвърди цената, по която общественият доставчик ще продава през месеца. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

29.05.2023 | 12:36

В момента цените на газа в Европа са с 30% по ниски от българските. Значи може още надолу.

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?