Следвайте ни

По данни на НСИ: Най-много разходи за труд се правят в здравеопазването

viber icon

През първото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.9 % спрямо първото тримесечие на 2020 година. В индустрията е регистрирано намаление с 0.4 %, докато в услугите и в строителството увеличението е съответно с 3.5 и 9.4 %. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2021 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 25.4 %, „Държавно управление“ - със 17.8 %, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 10.4 %. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 9.8 %, „Операции с недвижими имоти“ - с 4 %, и „Транспорт, складиране и пощи“ - с 2.4 %.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо първото тримесечие на 2020 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5.4 %, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2.1 %.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 26.1 % за „Хуманно здравеопазване и социална работа“ до -9.2 % за „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гошо

Гошо

22.06.2021 | 15:34

Абе какви са тези големи, прави и здрави мъже нежно докосващи клавиатури и мишки? Толкова ли няма гаечни ключове, лопати, стругове? Да вземат и по едно телефонче да хванат та съвсем да се огеят!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?