3906

По данни на IMD, Швейцария: България върви към дъното по конкурентоспособност

Първи сме по реален ръст на БВП, а последни по обучението на служителите и финансовите умения

България се нарежда на 58-о място в Световната класация за конкурентоспособност за 2024 г. от общо 67 държави. Данните са от годишника на Института за развитие на управлението, Швейцария (Institute for Management Development - IMD), публикуван на 18 юни 2024 г. В сравнение с 2023 г. ​отстъпваме с едно място в класацията, с 10 спрямо 2020 г., а в сравнение с 2009-а падаме с 20 позиции. Това показва продължаващата стагнация на конкурентоспособността в България.

 

Информация за страната ни е предоставена от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Официален партньор на IMD в класацията са и от Центъра за изследване на демокрацията. Първите три държави, които водят надпреварата по конкурентоспособност за 2024 г., са Сингапур, Швейцария, Дания. Последните три места заемат Нигерия, Гана и Венецуела. 

Основните фактори на профила на конкурентоспособност в България включват: икономическо представяне (ефективност), ефективност на правителството, бизнес ефективност (среда) и инфраструктура. Спрямо предходната 2023 година страната бележи най-силен спад по отношение на състоянието на инфраструктурата (от 54-то на 59-о място) и бизнес средата (от 62-ро на 65-о място). Въпреки това, за трета поредна година България отбелязва растеж в икономическата си ефективност (от 48-о на 45-о място), основно благодарение на подобрените си макроикономически показатели като растящия реален БВП на глава от населението.

Икономическото представяне на България очаквано се отличава със значителни силни и слаби страни. Страната заема 1-во място по реален ръст на БВП на глава от населението, което е постижение. Освен това, разходите за наем на офиси и цените на бензина са сравнително ниски, като България заема съответно 9-о и 15-о място по тези показатели, а я прави привлекателна дестинация за бизнес. Износът на стоки също е силна страна, поставяйки България на 17-о място. Въпреки това, страната се сблъсква с предизвикателства като устойчивостта на икономиката и дългосрочния растеж на заетостта, където заема съответно 63-то и 55-о място.

Индексът на „ефективността на правителството на България“ показва както силни, така и слаби страни. Корпоративният данък поставя България на 3-то място, а стабилността на обменния курс на 7-о място, демонстрирайки стабилна и предсказуема фискална среда. Въпреки това, политическата нестабилност остава основен проблем, като страната заема 66-о място по този показател. Законодателството за конкуренцията и обществените поръчки също се нуждаят от подобрение, където България е съответно на 64-то и 63-то място.

България се представя добре в индекса на „бизнес ефективността“ в области като “страх от провал при предприемачите“ (5-о място) и „възнаграждението на ръководството“ (6-о място). Тези фактори са критични за създаване на динамична бизнес среда. Въпреки това, страната има сериозни проблеми в обучението на служителите и финансовите умения, където заема последното 67-о място, което е от съществено значение за устойчивия бизнес растеж и иновациите.

Индексът на инфраструктурата на България има своите силни страни, като износът на ИКТ услуги, където страната е на 8-о място, и съотношението ученици-учители в началното образование, което я поставя на 9-о място. Тези силни страни са основополагащи за бъдещото икономическо развитие. От друга страна, ръстът на населението и наличието на квалифицирани инженери остават значителни пречки, като България заема последното 67-о място и по двата показателя.

Основни предизвикателства пред България през 2024 г.

- Продължителна политическа нестабилност, слабо върховенство на закона и ендемична корупция

- Забавено влизане в еврозоната и риск от загуба на средства от ЕС

- Влошаващ се бизнес климат: ниска конкурентоспособност и продуктивност, висок дял на  неформалната икономика и присъствие в сивия списък на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF)

- Продължаващо намаляване на населението, свит пазар на труда и лоша инфраструктура

- Задълбочаване на социално-икономическите неравенства

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?