Следвайте ни

Българските фермери кътат над 1 млрд. лв. в банки

За последните 15 години депозитите са нараснали 8 пъти

viber icon

1,064 млрд. лв. са влоговете на родните земеделци в банките към края на първото тримесечие на тази година. Това показва статистика на Българската народна банка (БНБ) към 31 март 2020 г. Паричните средства в сектор "Селско, горско и рибно стопанство" са разпределени в малко над 23 000 депозита, като средният размер на влоговете е около 46 хил. лв.

Авоарите на стопанствата са 4% от всички средства на нефинансовите предприятия от различните сектори на икономиката в банковата система.

Най-голям брой - 11 600, са малките депозити, на стойност под 1000 лв. В най-крупните влогове - за повече от 1 млн. лв., са вложени около 40% от общите средства на сектора в банките. Те са общо 415 млн. лв., разпределени в 175 сметки.

За последните 15 години средствата на земеделците, вложени в депозити, са нараснали над 8 пъти в номинално изражение. Към края на последното тримесечие на 2005 г. те са били близо 130 млн. лв., а средният размер на един влог - малко над 8 хил. лв. Увеличил се е и броят на депозитите в сектора, които тогава са били едва 15 600.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?