Следвайте ни

По 63 служители месечно се жалват от началника в Пловдивско

viber icon

760  служители от Пловдивска област  са се оплакали от работодателите си заради нарушаване на трудовите им права. Това сочат данните на Инспекцията по труда за 2020 г. Това означава, че всеки месец се подават средно по 63 жалби срещу началниците. През първия месец на пандемията оплакванията на работниците бележеха лек ръст и стигнаха до 77.

Най-много са сигналите, засягащи заплащането на труда и нарушения свързани с прекратяване на трудовото правоотношение. Такъв е и случаят с глуха жена,  чийто работодател в началото на пандемията решил да оптимизира броя на служителите си. Вместо да я съкрати, той я принудил да подпише, че прекратяват трудовите си правоотношения по взаимно съгласие. Така излизайки на Бюрото по труда тя няма право обезщетението й да бъде 60% от заплатата й, а получава минималното, което е 12 лв. на ден. Тя обаче не е изпратила жалба до Инспекцията по труда. Причината е, че вече веднъж подписала се под документа жената не може да докаже, че е била измамена. 

Служители от други фирми обаче се оплакали, че били принуждавани да работят повече от необходимото през деня и не получавали полагащата им се почивка на всеки пет дни положен труд. Така те били назначавани на 8-часов работен ден, а прекарвали в службата си по 12 часа. Освен това бизнесът не изчислявал празничните дни и извънредния труд на служителите на по-висока ставка, както е по закон. 

Част от работниците се притесняват да подадат сигнал с името си, за да не загубят работата си, затова от Инспекцията по труда са възприели практиката да проверяват и анонимни сигнали. Жалбите могат да бъдат подадени както в дирекциите на институцията, така и чрез писма по пощата, по куриер или по електронен път. Другата възможност е чрез специална форма за контакти, която е посочена на сайта на Инспекцията по труда.

При рутинните проверки на Инспекцията по труда пък около половината от всички нередности са свързани с нарушения по безопасността на работното оборудване и технологичните процеси. Тук най-рискови са секторите строителство, преработваща и добивна промишленост. Работодателите, които най-често са шмекерували в Пловдивско с договорите са развивали бизнес в сферите на търговията, хотелите и ресторантите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?