Следвайте ни

По 59 пловдивчани с ТЕЛК тръгват на работа всеки месец

viber icon

Всеки месец средно по 59 инвалиди от област Пловдив успяват да си намерят работа въпреки стагнацията на пазара на труда заради коронавирусa, а позициите, на които се трудят са най-разнообразни от служители, които събират отпадъци до ИТ специалисти. 

По данни на Агенцията по заетостта 532 души с ТЕЛК са подписали договор през деветмесечието на 2020г. Обикновено работодателите ги назначават по държавни програми за субсидирана заетост. Всеки пети пловдивчанин с увреждане е постъпил на новото си работно място именно по програма. По този начин началникът се освобождава за половин година от плащане на част от възнаграждението и осигуровките. Те се поемат от държавата и са в размер на минималната заплата. Работодателят обаче може да доплаща отгоре и е задължен да подпише договор със служителя за поне година. Сред намерилите работа по субсидирана заетост е 57-годишен мъж, който се труди като книговезец.

Инвалидите започнали да се трудят през 2020г. са назначени като портиери, строители, работници в добивната и преработващата промишленост, производството на храни, облекло и дървени изделия. Други изкарват парите си, като работят във фирми за събиране на отпадъци, но има и по-квалифицирани, които се трудят като специалисти по информационни и комуникационни технологии.

„Съчетаването на ниска квалификация, недостатъчно образование и здравословни проблеми правят тези лица неконкурентоспособни на пазара на труда“, отбелязват от Агенцията по заетостта. 43 на сто от регистрираните хора с увреждания в Бюрото по труда в Пловдив са без квалификация, а други 26% са специалисти в дадена област. Глухите например, най-често са специализирани в шивашката, обувната и картонажната индустрии.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?