71

По 5 млн. лева на ден в подкрепа на малкия и среден бизнес

В Пловдивска област има 40 000 предприятия, около 94 на сто отговарят на условията и могат да кандидатстват

По 5 милона лева на ден за малкия и средния бизнес обеща служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Държавата продължава да работи, служебното правителство ще направи всичко възможно да даде глътка въздух  за най-уязвимите сегменти в малкия бизнес, заяви той.

Днес  Пулев се среща с областните администрации на Пловдив и Пазарджик във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и възможностите за бизнеса да кандидатстват по него и по други европейски програми. 

735 млн. лева ще бъдат на разположение до края на тази година само по линия на Министерството на иновациите и растежа. По-голямата част от тази сума е по линия на Плана за възстановявне и устойчивост - 600 млн. лева, като вече е задвижена първата процедура за 260 млн. лева за технологична модернизация. Срокът за кандидатстване е до 16,30 ч. на 21 септември. Апелираме всички бизнеси да се запознаят и да кандидатстват, каза министър Пулев.

Процедурата е насочена към микро, малки и средни компании в 4 от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални дейности и научни изследвания). Кандидатства се онлайн през системата ИСУН. 

Работи се за отваряне на още една процедура по Плана следващия месец с фокус внедряване на IT решения и киберсигурост, като общият бюджет е 30 млн. лева. "До края на годината ще направим вскичко възможно да отворим още 2 процедури - 200 млн. за инсталиране на  фотоволтаици, батерии за локално съхранение - като подкрепа за малки и средни предприятия в контекста на енергийната криза. Това е много адекватна помощ в  настоящата ситуация - подчерта Пулев. - Ще работим и ще направим всичко възможно четвърта процедура по Плана също да се активира тази година - за развойна дейности и интелектуална собственост".

Работи се приоритетно и по структурните фондове. Фокусът е новият програмен период, новата програма за конкурентноспособност и иновации в предприятията. Тя вече е входирана в Брюксел. До края на годината се очаква 140 млн. лева да влязат, а до края на програмния прелиод - 3 млрд. лв.

Това са много добри новини, нека да сме позитивни, конструктивни, работим усърдно за глътка въздух за най-нуждаещия се сегмент от българската икономика", подчерта Пулев.

В Пловидвска област има  40 000 предприятия. От тях 93 - 94%  са микро - с до 9 служители. Те могат да се възползват максимално от програмите.

На 12 септември от 12 ч. престои  среща в столичния хотел "Балкан". На нея представители на бизнеса ще получат разяснения около условията и процедурите за кандидатстване. Освен Александър Пулев,  ще участва лично и  Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. Участието е с предварителна регистрация  в електронна форма на Агенцията за малки и средни предприятия.

Министерството на иновациите и растежа до 2027 г. ще управлява почти 7 млрд. лева, от които 6,5 ще се управляват от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност", добави Илияна Илиева, директор на Главна дирекция по управление на евросредствата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пари

Пари

03.09.2022 | 16:19

Как така пари се дават не знам, правих няколко опита няма към кой да се обърнеш, даже и реклами имаше по теливизията с онформация но на сайта няма нито подпомагане нито кредетиране, зко някой знае как най обикновен човек поже да се включи в тези неща нека пише, аз не познзвам такъв, който се е включил все мрънка нищо не може да се разбере кой е пътя.

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

03.09.2022 | 13:44

БРАВО ПОХВАЛНО

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?