Следвайте ни

По 105 пенсионери месечно на опашка за работа

viber icon

Всеки месец средно по 105 пенсионери от Пловдивска област чакат на опашка за работа, сочат данните на Агенцията по заетостта за 2019 г., предоставени на "Марица". „Повечето от тях са специалисти, които са преценили, че могат да продължат да се трудят. Те държат да бъдат наемани на договор, а не да работят в сивия сектор“, обясниха служители.

От всички 105 възрастни, които си търсят работа, средно по 18 души на месец успяват да се реализират. В същото време пък от агенция за подбор на кадри твърдят, че през последните години се забелязвал ръст на работодателите, които предпочитат да наемат хора над 65 г. Бизнесът ги харесвал, защото били опитни и работели на по-ниски заплати.

Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, хората могат да увеличат размера на пенсията си. Обикновено пенсионерите продължавали да се трудят като пожарникари, охранители,  счетоводители, касиери, преподаватели и бавачки. По данни на НОИ над пенсията си работещите възрастни в Пловдив взимат средно възнаграждение от 798 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?