Следвайте ни

Пловдивските работодатели първенци по нарушения

viber icon

Пловдивските работодатели са първенци по нарушения в трудовото законодателство за 2020г. Това показва годишният доклад на КНСБ. Най-много хора са се жалвали от началниците си именно от област Пловдив. Те са 14 на сто от всички сигнали. Столицата е далеч зад града под тепетата с 9%. В топ 5 попадат още Смолян, Велико Търново, Габрово, Хасково. Служител в магазин за електроника и електротехника в града под тепетата например, се е оплакал, че началникът го е заплашил с дисциплинарно уволнение след като се върне от болничния. Той ползва 35 дневен болничен заради травма.

До синдиката са изпратени общо 1572 жалби, като всяка четвърта е била за неизплатени възнаграждения, а 14,7 на сто за неспазване на осигурителни права. Оказва се, че гласно недоволството си от работодателите, най-често изразяват хората между 46 и 55 години, следвани от тези, който са над 36 години. Най-малък е делът на работещите пенсионери – 1.9%, както и на младежите до 25 г.- 3.4%. Отчита се и ръст на нарушенията свързани със секторите, засегнати или пряко свързани с пандемията.

От синдикалната организация са поискали среща със служебния министър-председател, за да получат отговори на въпросите как неговият кабинет ще гарантира запазването на 300 000 работни места, в условията на продължаваща пандемия, с какви мерки и с какви средства. Според тях трябва да се запази финансовото стимулиране от 1000 лева на хората на първа линия.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?