Следвайте ни

Пловдивските хотели се опънаха на министър! Не искат да стават приют за карантина

viber icon

Пловдивските хотелиери са „пас” относно идеята на министъра на туризма Марияна Николова да предоставят базите си за битката срещу коронавируса. Срещу услугата там да нощуват и да се хранят хора под карантина, държавата обещава да покрие разходите за настаняване.

Към момента най-активни са хотелиерите от Златни пясъци, които са готови да предоставят над 1000 легла. В София собственици могат бързо да пригодят в помощ на здравната система около  300 легла. Още 200 има в района на Каварна.

В Банско, Варна, района около курортите Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще отделят по 150 легла. По 100 легла предлагат във Велико Търново, Велинград, Приморско и Шумен.

В Силистра са заявени 80 легла, в Русе и Девин по 50 легла, а в Ямбол и Хасково по 30 легла, изброиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциция /БХРА/.

Те обаче правят уговорка, че все още не са им ясни условията за финансиране на такава дейност, както и санитарните изисквания, които Министерство на здравеопазването ще изисква. По сметки на организацията само техни членове са заявили готовност да подпомогнат по този начин здравната система с 3500 хотелски легла.

"В карантинни хотели могат да се превърнат само такива, които са извън града или поне в покрайнините му", коментират хотелиери от Пловдив, пожелали анонимност.

"Това е абсолютно неприемливо за хотели в центъра или на оживени места. Положението ни в момента никак не е добро – почти няма клиенти, а анулираните резервации за предстоящ период валят непрестанно. Но, за да се предприеме една такава мярка, най-малко и персоналът трябва да е съгласен да се подложи на потенциален риск. Освен това, сложили ли му се веднъж етикет на един хотел „карантинен”, после години наред в него няма да стъпи турист", смятат още от бранша под тепетата.

Не ги успокоява и фактът, че за кратко време идеята претърпя голяма промяна . Първоначално бе обявено, че в хотелите ще се настаняват леки случаи на заразени с COVID-19, а после – че ще се ползват само за хора, които трябва да се изолират от семействата си. 

Под тепетата се завъртя и още една конспиративна теория -че схемата е измислена, за да се подпомогне на хора с връзки, за да завъртят оборот в иначе мъртвия сезон.  От министерството на туризма подчертаха, че те няма да имат думата при подбора на базите, а само събират информацията. Изчисления показват, че пращането под карантина на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, аргументира се министър Николова.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дария

Дария

05.11.2020 | 19:01

Хотелите "ще се ползват само за хора, които трябва да се изолират от семействата си". Е, това го правеха в Китай и Западна Европа още при първата вълна. Според мен е много удачно. Даваха филми как ги снабдяват с храна и всичко необходимо, имам предвид Китай. Но там е друга планета, организация, дисциплина...

Отговори
9 6
Щение и прошение

Щение и прошение

05.11.2020 | 18:17

Искам пък искам да са посирам в хотела на Мамин Тотю като болен от ковид па макар и със съмнения Много ми са иска да нацвъкам розички в на мама Роза розовата градинка Моля ви помогнете ми да са зараза

Отговори
10 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?