965
Следвайте ни

Пловдивският бизнес в подем, работните места скачат с 18%

viber icon

Работодатели от Пловдивска област планират да наемат нови служители в периода октомври 2021 г. – март 2022 г., като се очаква заетостта да се увеличи с 18 %.  Това сочат прогнозите на Българската конфедерация по заетостта /БКЗ/, след проведено национално изследване. В него са включени 826 работодатели от 5 региона и 12 индустриални сектора в страната. Кандидатите за работа могат да очакват най-много кариерни възможности в София, където коефициентът на заетостта е +69%. Във Варна планират да наемат 8 % нови кадри. Работодателите от Бургаския регион имат умерени планове за наемане на служители с коефициент на заетостта от +5%, докато Русе е единственият регион в изследването, в който не се предвижда откриване на нови работни места до март следващата година.

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители имат работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%), докато секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” (-7%), „Селско, горско и рибно стопанство” (-2%) и „Добивна промишленост” (-1%) ще предложат най-малко възможности за работа през следващата половин година. 

В анализа се обобщава, че  6% от бизнеса прогнозира съкращения, 45% ще запази числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане. Така нетният коефициент на заетостта на БКЗ, получен от разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила,и тези, които прогнозират да я увеличат, е +17% за периода октомври 2021 г.–март 2022 г.

„Резултатите от изследването ни отразяват, от една страна, икономическата и политическа несигурност, пред която е изправен българският бизнес и, от друга, задълбочаващият се проблем с недостига на кадри. Вече не говорим просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, за да може работодателите да привлекат и задържат нужните им служители особено в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията“, коментира Надя Василева, председател на конфедерацията.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Спи градът и селяните в него

Спи градът и селяните в него

05.10.2021 | 16:00

Къде бе, Пловдив е една голяма спалня на селяни!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?