Следвайте ни

Пловдивският "Авионамс" ще ремонтира F-16 и ще прави дронове

viber icon

Пловдивският авиоремонтен завод "Авионамс" ще ремонтира изтребители F-16, а в близко бъдеще ще започне производство на дронове и безпилотни самолети. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на дискусията на в. "Стандарт", с която беше даден старт на кампанията "Заедно срещу кризата".  

"Още когато одобрявахме проекта за закупуване на новите изтребители F-16 блок 70 от САЩ,  беше заложено "Авионамс" да бъде дружеството, в което да се извършват всички ремонти. Пловдивският завод беше проверен от нашите американски партньори и одобрено звеното, което ще извършва ремонтите. Следващата седмица ще има разговори с участието на представители на "Авионамс" и  "Локхийд Мартин", в които точно и конкретно ще поставим срокове", обясни пред "Марица" Караниколов.

Той добави, че споразумението с американската компания, която прави F-16, предвижда тя да съдейства и за производството на дронове и безпилотни самолети в пловдивския завод. 

В момента "Авионамс" ремонтира американски хеликоптери, които се използват от натовските сили в Афганистан. 

Още преди България да вземе решението да закупи изтребители F-16, от "Локхийд Мартин" съобщиха, че ще отворят база за поддръжка и ремонт на изтребители в България.

"Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на F-16 от България "Локхийд Мартин ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот“, каза Джим Робинсън, ръководител на проекта за придобиване на F-16 в България.

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Осман

Осман

07.07.2020 | 03:26

Тези Бг дронове ще са с въглища. Ганьовци

Отговори
1 0
Тиква

Тиква

30.06.2020 | 15:36

Ха,ха,ха ще ремонтират,на бабата хвърчилото, ф-16 за музея.

Отговори
4 5
България ЕС НАТО

България ЕС НАТО

01.07.2020 | 13:21

Влиза влиза бавно и мощно в червения ауспух

Отговори
3 0
Марек

Марек

30.06.2020 | 15:36

Хайде да си спомним как скоропостижно стана генерал ББ!Много лесно някои забравиха тази малка подробност!Нека си спомним и как беше съсипана бойната авиация от действията и най-вече от бездействията на политиците!Типичен пример за това беше един земеделец нарочен за министър на отбраната от правителството на ББ.Информирайте се малко бе , хора!!!

Отговори
6 2
Още преди

Още преди

29.06.2020 | 21:47

12 години трябваше да купим една ескадрила от португалците втора ръка. Плюс тези осем напълно нови и заявени още осем до 2026, щяхме сега да имаме напълно комплектована и боеспособна авиация. Но пусти му натовски генерал Радев, взел подкуп от шведите! Мноо му дреме на космите между пръстите на краката, че армията няма самолети. А и винаги ми е било интересно, как така президента е станал генерал, след като последните 15 години имахме цифром и словом два летящи истребителя?

Отговори
8 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?