Следвайте ни

Пловдивски рекорди: 40 000 фирми създават индустрия за близо 27 млрд. лева

Средно големите предприятия генерират близо 1/3 от приходите в областта

viber icon

Все по-ясно се вижда тенденцията големите инвестиции и бизнеси да напускат рамките на Пловдив за сметка на околните общини 

 

Пловдив остава вторият най-добре разработен индустриален център в страната по отношение на комплексното си развитие. Това показва единната картата на българската индустрия, която обединява данни за редица сектори и области в страната. В Пловдив малко над 40 хиляди компании формират индустрия и бизнес с годишен оборот от близо 27 млрд. лева. Далеч на трето място остава Варна с 35 хил. компании на територията си, които обаче генерират едва 17,8 млрд. лева на годишна база.

Лидерска позиция спрямо столицата, която е първенец по тоталните показатели, Пловдив регистрира единствено в козметичния сектор на индустрията. Под тепетата 49 компании генерират общо над 116 млн. лева годишен оборот, докато в София те са 67 на брой, но с общ приход от близо 97 млн. лева.

В почти всички други сектори Пловдив е далече пред Варна и все по-близо до София. Впечатление прави аутомотив сегментът, в който вече се генерират близо 1,2 млрд. лева на година в областта. В този сегмент са и двете най-големи компании в местната индустрия  - „Либхер“ в Радиново с 420 млн. годишен оборот и „Ханон Системс“ до Стряма с 263 млн. лева приходи.

 

С обороти под 200 млн. годишно пък имаме четири местни компании

– две в хранително-вкусовата промишлености („ВП Брандс Интернешънъл“ и „Каменица“), една в текстилния сегмент („Зюдволе Груп Италия“) и още една в аутомотив сегмента („Готмар“). Общо 10 компании в града пък имат над 500 служители, като 2 от тях са с над 1000 души - „Готмар“ (1165 души) и „Либхер“ (с 1921 работещи).

В Пловдив обаче е ясно отличима една тенденция - редица фирми със сериозни обороти, постигащи това с малък човешки ресурс. Цели 22 компании в областта генерират приходи между 10 и 20 милиона лева на годишна база с щат от под 50 служители. Други 7 компании в региона пък влизат в същата категория на годишния оборот, но с под 10 служители - абсолютен рекорд за страната.

По последни данни в област Пловдив работят 168 371 души, или близо 10% от всички заети в страната.

 

Коефициентът на безработица в Пловдив остава нисък

и говори за положително развитие на икономиката - 2,4 при среден за страната 4,2.

Основен притегателен център за инвестиции, които са около 100 млн. лв. всяка година и надвишават 1 млрд. лв., е „Тракия икономическа зона". Заводите и цеховете обаче попадат основно в община “Марица”. Пловдив е на 253-о място по територия от общо 265 общини в България. С площ от едва 98,9 квадратни километра, самият град има около 13 пъти по-малко територия от първенците Сливен, София и Добрич.

Анализът на най-големите компании в топ 100 на Пловдив показва, че 59% от фирмите са в съседните общини. По този показател Пловдив е на последно място, с едва 41 от най-големите фирми в региона, регистрирани в рамките само на града.

Профилът на компаниите, за които може да кажем, че са гръбнакът на местната икономика, сочи още, че това са фирмите от средно голям калибър с между 100-300 души персонал и обороти до 20 млн. лева. Всички подобни компании в местната индустрия са били отговорни за формирането на близо 28% от общия оборот на местната индустрия.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Тиква

Тиква

07.06.2021 | 16:43

Работа дават, ама заплати не дават.

Отговори
7 1
САНДОКАН

САНДОКАН

07.06.2021 | 16:19

Аз не разбрах Пловдив по заплати къде е

Отговори
8 1
Alex

Alex

07.06.2021 | 11:59

Трябваше да напишете колко ниски заплати дават на работниците си тези компании, които генерират тези многомилионни обороти и как се подиграват с тях!!!

Отговори
18 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?