Следвайте ни

Пловдивска фирма закова конкурент: Глобиха с 1.5 милиона производител на майонеза

viber icon

Солидна глоба – близо 1.5 милиона лева, отнесе „Олинеза премиум“ от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Причината е „въвеждане в заблуждение на потребителите“ заради надписа „домашна майонеза“. А жалбата е подадена още през 2017 година от конкурент – фирма „Консул“ ООД на Димитър Консулов, която произвежда майонеза „Краси“ в Пловдив. 

Имуществената санкция е в размер на 4 на сто от нетните приходи от продажби на "Олинеза премиум" за 2019 г., които са 36.976 млн. лв. Производството е образувано, след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на 3-членен състав и върна преписката в антимонополния орган за налагане на санкция

Според жалбоподателя "Консул" „домашна“ е "ключова дума", която описва майонезата като "домашен продукт", с което заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството му. От "Олинеза" посочват, че "домашна" се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията съставките на продукта са изчерпателно изброени.

КЗК се е съгласило с тези доводи, по-късно и 3-членния състав на ВАС, но 5-членния– не. Според съда "потребителят би очаквал продуктът, именуван като домашен, да съдържа съставките на такъв", а в същото време "нито е обичайно, нито е толкова достъпно потребителите да използват яйчен прах при приготвяне на домашна храна вкъщи".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Майна

Майна

27.11.2020 | 15:35

Правилно са ги глобили. Аман от селски тарикати които въвеждат в заблуждение потребителите със всичко. Като пишеш ДОМАШНА означава че не БУ следвало да ползваш химия, нищо че ползваш машини за производство . Има още милиони БГ продукти с тотална химия които също лъжат и мамят потребителите с ДОМАШНА и с БЕЗ КОНСЕРВАНТИ . Лютениците на Първомай,,Хорцето , ментетата на ЛАКРИМА, химията и лепилото на НАШЕНСКО,ТАЛИЯ,XL от Козарско и всички други почти 90% мандри и колбасарници. Почти всичко българско е менте,химия,консерванти и отрови

Отговори
14 1
Роберто

Роберто

27.11.2020 | 14:40

По добре дайте още три лева и си купете истинска майонеза която е от яйца а не тези мен на Олинеза или Краси

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?