Пловдивчанинът, финансов експерт в Ню Йорк: Българите са по-богати от американците на имоти

95% от българите имат собственост, докато при американците собствен имот притежават едва 59%

Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят, заяви сензационно Дино Дион

 

“България далеч не е бедна държава”, заяви  финансовият експерт Дино Дион. Той е роден в Пловдив, но емигрира през 1990-те и сега живее и работи в Ню Йорк. 

Така той отговаря в американската платформа "Quora" на следния въпрос: “Защо държави като България и Румъния са толкова бедни цели 30 години след като са се разделили с комунизма?”.

В тази връзка Дион посочва, че 95% от българите имат собственост, докато при американците собствен имот притежават едва 59% от хората, като при това повечето от тях изплащат ипотеки. Експертът изрежда и други преимущества на българите в сравнение с американците, в това число безплатното здравеопазване, социалните помощи и ниските данъци.

Свързахме се с Дино Дион, за да разберем защо един работещ в Ню Йорк експерт по финанси и инвестиции е толкова добре запознат с България, пише dw.com.

Научихме, че Дино Дион е роден в Пловдив, а името си дължи на своите гръцки корени. Емигрира още в началото на 1990-те, като първо се насочва към Великобритания, където завършва образованието си. Днес живее в Ню Йорк и е основател и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с инвестиционен мениджмънт.

"Българите са най-лошият си враг"

Питаме го защо е отделил толкова време, за да обясни икономическата ситуация в България и да опровергае твърдението, че страните в Източна Европа са бедни. “Омръзна ми хората в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят”, отговаря той. “В Европа няма “трети свят”. А Източна Европа не е някакво дивашко място, където няма електричество и канализация”. Но българите имат вина за своя негативен образ в чужбина, смята Дион.

“Българите са ужасно зле в пиара и маркетинга”, казва финансовият експерт. "Гърците правят реклама на островите си по автобусите в Ню Йорк и Лондон. Те имат специален туристически борд за чужбина и харчат милиони за популяризирането на своите острови и антики”, казва Дион и критикува инертността в България. “Установявам, че българите са най-лошият си враг - поради безразличието, с което гледат на света”. Според Дион, това дистанциране от останалия свят се корени в историята, която е оставила тежък отпечатък върху психиката. Това е малка държава, геополитически разположена на кръстопът между Европа и Азия, държава, която има исторически конфликти със съседите си, била е под чуждо владичество, патила си е и от Руия, и от Запада, обяснява Дион.

"Синдромът на периферията"

“Българите са като италианците и гърците - оплакват се много. Оплакват се от държавата. Оплакват се от правителството. Не вярват на политическите партии, изпитват антипатия към всички политици”, казва Дион и дава две обяснения за тези нагласи. Първото определя като “синдром на периферията”, а второто - като принципен проблем на развитите държави.

Дион споделя, че през последните десетилетия е пътувал многократно до България. “Бил съм свидетел на хиперинфлацията през 1990-те, на пълния колапс на финансовата система, а след това на икономическото и политическо възстановяване, завършило с влизането в ЕС. Наричам го “българското икономическо чудо”, за което обаче моите български приятели ми се подиграват. Разбираемо е всъщност: трудно е да видиш нещо, което е под носа ти", казва финансовият експерт.

*****

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
20 коментара
Гери

Гери

28.03.2022 | 02:52

Инвecтициитe нa Aлeĸc нямaт ĸpaй. Toй нaиcтинa e нaдeждaтa нa Apч Keпитъл.

Отговори
0 0
Илия

Илия

23.03.2022 | 21:54

Маню забелязва Алекс още на 18 във ВУЗФ, когато младият крипто гуру се отличава с големи познания и практически опит на борсите.

Отговори
0 0
Петя

Петя

22.03.2022 | 20:02

Алекс е добър приятел на преподавателя и сега изпълнителен директор на Маню Муравенов.

Отговори
0 0
Катя

Катя

17.03.2022 | 19:41

Следващата стъпка на Алекс е да листне компанията си на Beam – така дяловете ще струват повече.

Отговори
0 0
Даниел

Даниел

23.02.2022 | 16:01

Няма по-прозрачен начин, защото инвестицията се вписва в търговския регистър и се харчи прозрачно. Печалбите се плащат под формата на дивиденти.

Отговори
0 0
София

София

17.02.2022 | 16:09

Алекс инвестира прозрачно и в имоти. Под прозрачно, имаме предвид, че набира капитал като продава дялове от Арч.

Отговори
0 0
Дидо

Дидо

17.02.2022 | 13:42

Алек е младо 20-годишно момче, което от малък има интерес към програмиранетo, оказва се истинска звезда в крипто търговията.

Отговори
0 0
Елена

Елена

09.02.2022 | 17:57

Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.

Отговори
0 0
Американците  да дойдат да видят как е тук

Американците да дойдат да видят как е тук

02.09.2021 | 21:21

Американците не искат да си купуват жилища ,за да могат да си сменят работата и да си ходят в който щат искат. Ние ,българите ,които нямаме привилегии да живеем в собствен имот или сме по квартири,или по къщи на роднини. С тези заплати колко от нас могат да си позволят жилища?

Отговори
2 4
Нова

Нова

02.09.2021 | 19:22

Всички, които коментирате сте кухи лейки.Изобщо не сте разбрали какво е написал човека или си го извъртвате както ви харесва

Отговори
5 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?