49

Пловдивчанин: Продават онлайн прахосмукачки без упътване на български език и със съмнителна гаранция

Десетки обяви за промоции на безкабелни прахосмукачки заливат Фейсбук. Те се предлагат от различни виртуални търговци, но стоките са идентични, както и „специалната“ цена и отстъпка. Друга зарибявка е, че офертата за тях изтича примерно след 15 часа, но ако влезете в обявата на следващия ден, времето за офертата е същото. Принципът на поръчката и доставката е стандартен - заявката се отправя  към онлайн търговеца - в случая otobg.com, а стоката се получава в дома или офис на куриерска фирма и тогава се заплаща. На пръв поглед няма нищо притеснително. След оглед на уреда обаче всеки трябва сам да реши дали да го върне, или задържи, но трябва да съобрази някои важни пропуски от страна на продавача, които са за сметка на клиента. За това предупреждава пловдивчанин, който е констатирал следните нередности за безкабелна прахосмукачка в офис на Еконт на ул. „Средец“ 60.

Когато се отвори кутията с прахосмукачката, от пръв поглед „лъсват“ две нарушения на Закона за защита на потребителите. Първото е, че упътването е само на немски език и няма нито ред на български език, а второто нарушение е, че т.нар. приложена гаранционна карта няма печат и подпис, нито дата. На хвърчащ лист е посочено, че фирмата, която осигурява гаранцията, уж за 3 години, е „Арома Гифт“ ЕООД - София. За рекламация да се търси сервизен техник за съответната област или търговско представителство на дружеството. Човекът е проверил, че в Пловдив такова няма. „Арома Гифт“ ЕООД е регистрирано през април 2023 г. от Иван Бакалов с 200 лв. капитал. Порталът ДАКСИ показва, че той има участие в 26 фирми, повечето за електронна търговия, някои от тях само с 2 лв. капитал.

Пловдивчанинът е възмутен и от друг факт - некомпетентността и арогантното отношение на служителката от Еконт, представила се за Кристина. Докато правел оглед на уреда, който така и не купил заради посочените нарушения на Закона за защита на потребителите, тя за малко не го изгонила от офиса под предлог, че нямал право да стои там повече от 15 минути. Човекът поискал да види това „черно на бяло“ в общите условия на фирмата. В тях обаче било записано, че подобно нещо е валидно единствено при посещение на куриер в дома на клиента, но не и във физически офис на куриерската фирма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Вили

Вили

15.01.2024 | 16:52

Чрез емаг купих онлайн мултикукър доставчик румънска фирма без гаранционна карта и практиката била сам да се оправям с нея.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?